Kilka pytań dot. Protel'a 99 SE

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
grumbar
-

Kilka pytań dot. Protel'a 99 SE

Post autor: grumbar » 22 wrz 2007, 22:26

Witam i na wstępie przepraszam jeśli okaże się, że podobny temat był już kiedyś zakładany - szukałem, ale nie znalazłem.

Protel'em zajmuję się od wczoraj. Dokładnie przemaglowałem artykuł z serii "Spotkania z Protelem, cz.1", wszystko wyszło pięknie itd, żadnych poważniejszych trudności nie napotkałem. Dziś starałem się zabrać za projektowanie pewnego zasilacza, o którym sam niewiele jeszcze wiem, jako że nauczyciel prowadzący warsztaty w szkole, kilku istotnych informacji nie podał, ale mniejsza o to. Oto schemat układu wykonany w protelu:

Obrazek

Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie, otóż w bibliotece Protela znalazłem tylko taki symbol wzm. operacyjnego jak na poniższym rysunku nr 1, a w rzeczywistości (na schemacie, który dostałem ze szkoły) wzmacniacz ten wyglądał tak jak na rys. nr 2.
Obrazek
I teraz dylemat mam, bo nie wiem czy obecność tych dwóch dodatkowych wyprowadzeń po bokach ma jakieś znaczenie czy nie? Czy mam je poprostu zignorować i zostawić nie podłączone do niczego (nie jestem pewien jakby to wtedy zinterpretował Protel, tworząc projekt płytki), czy uziemić, czy może znaleźć (jeśli tak, to jak) odrębny symbol?

A teraz drugie pytanie. Widoczne na schemacie 3 wzmacniacze operacyjne w praktyce zamknięte są w jednym scalaku. Wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek

Wszystko idzie pięknie, ale co kiedy przyjdzie pora na projekt płytki? Jak "zamknąć" te 3 elementy w jednym footprint'cie scalaka?

Pozdrawiam i proszę o możliwie szybkie odpowiedzi,
grumbar

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 22 wrz 2007, 22:51

Te dwie dodatkowe nóżki to po prostu zasilanie. Jeśli są widoczne to pewnie trzeba je podłączyć do zasilania. Często stosuje się taki zabieg-tzn. ukrywania nóżek podłączanych do GND i VCC- aby nie rysować na schemacie oczywistych połączen, przez co schemat staje się bardziej przejrzysty. Protel sam podłączy te końcówki.

Co do upakowania wszystkich 4 wzmacniaczy do jednej obudowy to sprawa jest banalna.
Oczywiście zakładam, że masz w bibliotece już taki element. Na samym dole w oknie w którym rysuje się schemat (lewy dolny róg, pod okienkiem podglądu elementu; jeśli nie widzisz go koniecznie zwiększ rozdzielczość) widnieje napis "part" i właśnie tam wybierasz którą część układu scalonego chcesz umieścić na schemacie (dotyczy to nie tylko wzm.op. ale także bramek przerzutników itp.)

Jeśli takiego elementu nie masz to musisz go zbudować. Szczerze polecam kurs Protela który ukazał się w EdW, a który można ściągnąć z PPEdW wraz z plikami dodatkowymi.
Wszysko o co pytasz jest tam wyjaśnione w kilku pierwszych częściach.

ODPOWIEDZ