Zasilacz 30V

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
waga
-
Posty: 14
Rejestracja: 08 lut 2009, 14:30
Lokalizacja: Konin

Zasilacz 30V

Post autor: waga » 06 lis 2009, 16:04

Witam.mam do naprawy zasilacz stabilizowany 0-30V
Sprawa wygląda że niedziała regulacja od razu po włączeniu jest aż ponad 30V:/ (39V) jak to jest możliwe skoro transformtor jest 230V/30V.Zasilacz ma dwa potencjometry do regulacji napięcia jeden w zakresie 0-7V a drugi 7-30V.Kodensatory elektrolityczne są sprawne tzn nie są spuchnięte.Czego to może być wina?mostek czy inne elementy.Proszę o odp

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2009, 16:18

Na pewno układ stabilizacji. Trafo jest na 30V ale to wartość skuteczna. Po wyprostowaniu będzie 42V.

waga
-
Posty: 14
Rejestracja: 08 lut 2009, 14:30
Lokalizacja: Konin

Post autor: waga » 06 lis 2009, 16:22

na radiatorze jest tranzystor i "chyba"stabilizator to do wymiany.a mostek będzie napewno dobry?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2009, 16:41

Mostek na pewno będzie dobry. A czy tranzystor do wymiany to należało by sprawdzić a nie wymieniać w ciemno.

waga
-
Posty: 14
Rejestracja: 08 lut 2009, 14:30
Lokalizacja: Konin

Post autor: waga » 06 lis 2009, 16:42

a możesz mi powiedzieć jak tranzystor spr?.czy omomierzem międzi bramkom a colectorem?

Emil1991
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:30
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 06 lis 2009, 16:52

Według mnie na pewno będzie uszkodzony tranzystor mocy. Sprawdź miernikiem na zakresie do pomiaru diod czy jest przejście między kolektorem a emiterem i odwrotnie. Jeżeli jest zwarcie to tranzystor na bank uszkodzony :razz:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 lis 2009, 14:41

Koledzy podali ci dobrą metodę, ale lepiej sobie tranzystor wylutować i dopiero wtedy przemierzyć, inaczej jest pewne prawdopodobieństwo że inne elementy na płytce spowodują że miernik pokaże głupoty lub spalony tranzystor, a tak nie będzie.

waga
-
Posty: 14
Rejestracja: 08 lut 2009, 14:30
Lokalizacja: Konin

Post autor: waga » 07 lis 2009, 21:26

wymieniłem i tak niedziała:/ nadal max na wyjściu i regulacja nie działa

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 08 lis 2009, 0:57

Zamiast wymieniać elementy w ciemno sprawdź wszystko po kolei, zaczynając od potencjometrów. W następnej kolejności sprawdź wzmacniacz błędu (jak zachowują się napięcia na wejściach i wyjściu wzmacniacza. Winny może być też zimny lut lub pęknięta ścieżka.

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 08 lis 2009, 11:41

Jeśli był uszkodzony tranzystor to i element nim sterujący (tranzystor, wzm. operacyjny) rezystory w bazie i ew. emiterze tranzystora regulacyjnego

ODPOWIEDZ