ZRK GRUNDIG-RB3200 słaba jakość odtwarzania

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
tyrystorek
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 22 cze 2006, 12:29
Lokalizacja: lepiej nie mówić
Kontakt:

ZRK GRUNDIG-RB3200 słaba jakość odtwarzania

Post autor: tyrystorek » 29 lip 2008, 13:41

Witam.
Dostałem wczoraj od sąsiadki Grundiga RB-3200 produkcji ZRK.
Po przywróceniu tego sprzęta do stanu używalności(Naprawa zepsutego sprzęgła,naprawa przewijania, wyczyszczenie głowic i rolek) włożyłem taśmę i jakby basów stanowczo za dużo,pomimo regulacji. Szybkość taśmy jest prawidłowa.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 29 lip 2008, 13:56

Zakładając, że taśma jest dobrej jakości szukałbym winy albo w wytartej już głowicy albo w jej niewłaściwej geometrii względem nagranej na taśmie ścieżki.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 29 lip 2008, 16:48

Prawie na pewno głowica odtwarzająca. W latach 80 często naprawiałem RB3200. Głowica była kiepskiej jakości, a jak ktoś używał kaset Stilonu, to działały jak szlifierka. Pamiętam, że głowice wymieniałem na bodajże Alpsa (z trudem kupowane na giełdzie - takie były czasy). Jak znajdę chwilę wolnego, to poszperam w starych notatkach i podam Ci, jakie to były typy.

tyrystorek
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 22 cze 2006, 12:29
Lokalizacja: lepiej nie mówić
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 30 lip 2008, 12:38

Już wiem,że to na pewno głowica-regulacja jej ustawienia wiele nie dała, przy wyższych częstotliwościach głośnik charczy(przy odbiorze radiowym dźwięk pierwsza klasa).Chciałem wymienić na głowicę z MK232,która przyzwoicie odtwarza,ale jest taki problem,że do tej w Grundigu dochodzi jeden kabel+ekran,a do tej z MK dwa kable +ekran

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 30 lip 2008, 13:19

tyrystorek, pewnie mase stanowi obudowa głowicy - nie wiem bo nie miałem RB3200 w rękach jako moją własność i nie mogłem zajrzeć do środka, ale wydaje mi się, że tak.

Awatar użytkownika
GAVRON
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 26 maja 2006, 8:44
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: GAVRON » 30 lip 2008, 17:13

:arrow: tyrystorek
Do jednej wychodzącej końcówki główicy podłącz ekran (z mostkuj z obudową), a do drugiej przewód gorący powinno być OK.

ODPOWIEDZ