Grundig cuc1951

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Stanisław S

Grundig cuc1951

Post autor: Stanisław S » 16 lis 2002, 17:14

Posiadam odbiornik TV Grundig CUC1951/M70-169/9
Po wymianie TDA6111Q-odbiornik zaczął pracować. Fonia jest , ekran czarny -tor wizyjny zablokowany. Już za dekoderem brak (R-Y i B-Y)
Nie mogę wejść w test układów scalonych po szynie I2C. ( P+ i klawisz sieciowy)-tak podaje tryb serwisowy. Gdzie jest przyczyna. Proszę
o pomoc.

Pozdrawiam.

packetm
-

Post autor: packetm » 17 lis 2002, 8:48

Przypadek uszkodzenia układu TDA6111 może sugerować przepięcie w układach WN, (trafopowielacz? iskierniki? elektrody kineskopu?) a co za tym idzie mogły ulec uszkodzeniu jakieś elementy związane z ograniczeniem prądu kineskopu. Nie dysponuje schematem powyższego odbiornika, dlatego trudno mi ocenić jakie rozwiązanie jest zastosowane w tym konkretnym przypadku. Co do wejścia w tryb serwisowy to dopóki nie będą poprawnie działały układy matrycy oraz wzmacniaczy wizyjnych to na ekranie nie będą wyświetlane żadne informacje.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Stanisław
-

TV Grundig CUC1951/M70-169/9

Post autor: Stanisław » 17 lis 2002, 14:12

Wracam ponownie do mego pytania, jednocześnie dziękując koledze za szybką informację.Odnośnie trubu serwisowego: według instrukcji producenta wciśnięcie (+p i "sieć"), procesor powoduje test układów scalonych (części cyfrowej) po szynie I2C wysyłając unikalne kody do każdego układu.
Na panelu odbiornika powinien zostać wyświtlony kod błędu.Z tablicy błędów odczytuję, który układ nie odpowiedział - tz. jest uszkodzona cześć cyfrowa.I właśnie tej operacji nie mogę wykonać. Wychodzi na to że
wszystkie US. są sprawne - część cyftowa. Następna sprawa. Uszkodzony
układ TDA6111Q jest sterowany przez TDA4780. Posiada on zapętlenie z TDA6111Q.
Na 19-ta nogę TDA4780 przychodzi kontrola prądu katod. I teraz pytam,
jeśli na wejściu TDA4780 nie będzie sygnałów (R-Y i B-Y) , (taki przypadek
jest u mnie) to czy działa będą zablokowane.Czy uszkodzony TDA4780 ?
może zablokować cały tor wizyjny-łącznie z dekoderem .Nadmieniam że szyna pracuje-jest regulacja głośności,zmiana kanałów.

Pozdrawiam.

packetm
-

Post autor: packetm » 24 lis 2002, 8:04

Nie wiem czy jeszcze walczysz z tym TV? Może już zrobiony. Jeśli chodzi o świecenie ekranu to również brak odchylania pionowego może powodować blokowanie toru wizji.
Pozdrawiam.

Stanisław
-

Grundig cuc1951

Post autor: Stanisław » 24 lis 2002, 12:14

Telewizor jeszcze nie zrobiony - czekam na schemat. (zamówiony-trudny do zdobycia)
Taki przypadek mam poraz pierwszy. Jeśli Cię interesuje, to pobieżnie opiszę uszkodzenie. Na wyjściu dekodera brak -R-Y;-B-Y TDA9160A.
Napięcia prawidłowe, SC obecny,obie odchyłki działają. Na szynie I2C non-stop transmisja (TV posiada stereo,telegazetę i PIP) więc sytuacja prawidłowa. Regulacja siły głosu, zmiany kanałów działa. Dziwne jest to że nie mogę uruchomić serwis mode dla tego odbiornika P+ i zasilanie (zeszyt serw.9/2000) W tym momęcie procesor powinien dokonać testu ukł.sc. po szynie I2C i wyświetlić kod błędu na panelu odb.
Może związane jest to z pamięcia lub biosem (24C08 , 27C020-15) Częściowo uszkodzone dane uniemożliwiają wykonanie testu przez proc. i nie wykrywa uszko.UC Nie będę po kolei wymieniał układy.W przyszłym
tygodniu będę miał tester I2C to sprawdzę co dzieje się na szynie. Mile
widzę uwagi i podpowiedzi.
Jeśli masz pliki *.bin dla tego odb. to będę wdzięczny.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ