TELZES

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Kombi

TELZES

Post autor: Kombi » 18 paź 2003, 18:43

Od niedawna posiadam aparat telefoniczny-centralę TELZES 3-2/3. Zamiast trzech kabelków wystających z kabla tam wystaje 18 przewodów. Czy można używać tego aparatu jako zwykły telefon? Jak go podłączyć? :?

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 20 paź 2003, 21:27

Jest to stary telefon sekretarsko-dyrektorski, który wymaga dodatkowego zasilania.Można podłączyć kilka tel. i pogadać między sobą.Moja rada:Podaruj komuś :!:

Jan Maciejewski

telzes 3-2/3

Post autor: Jan Maciejewski » 13 gru 2003, 22:51

Ja mam cały komplet bo ciotka zmieniała system telefonów w pracy na centralę. Hmmm ciekawa sprawa. Podłaczyłem ten telefon jako zwykły w domu i działał, ale nie działało w nim dzwonienie gdyż żeby telefon działał w pełni trzeba go podłączyć pod skrzynkę która jest w zestawie. Wszystko chodzi na 24V więc potrzebny jest zasilacz albo zasilanie z piwnicy. Odebranie wymaga nacisnięcia przycisku który po pewnym czasie moze juz nie zaskakiwać. Są to tak stare telefony że nawet wersje z przyciskami są wyłacznie impulsowe. Cała zabawa w Telzes polega na tym że możesz przy prawidłowej konfiguracji aparatów i centralki odebrać którąś linię, zwiesić rozmowę, nacisnąć przycisk z zieloną diodą, nacisnać klawisz z dzwonkiem i powiedzieć komuś ze ma rozmowe na jedynce.
Bardziej polecam zrobienie sobie centralki na dwa aparaty reagujacej na przycisk FLASH.

GG:5045855

ODPOWIEDZ