monitor OptiView 15LX95

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
kacperek
-
Posty: 23
Rejestracja: 06 lip 2007, 0:37

monitor OptiView 15LX95

Post autor: kacperek » 13 lis 2007, 17:28

Mam drobny problem z monitorem. Po włączeniu i podłączeniu do komputera wyświetla się obraz, niestety można powiedzieć, że lekko skacze.
Bez komputera wyświetlany jest napis NO SIGNAL na tle zmieniających się kolorowych plansz tyle, że dodatkowo z lewej strony do prawej od połowy ekranu występują wąskie ukośne białe paski.
Dodatkowo nie ma reakcji na klawisz menu.

Co to może być? Ma ktoś może schemat tego monitora ?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 13 lis 2007, 19:00

Masz kłopoty z synchronizacją. Spróbuj wyregulować na podkówkach. Jeśli nie zadziała, to monitorów CRT 15 cali już praktycznie nie opłaca się naprawiać.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 lis 2007, 19:28

Koleszek pisze:Jeśli nie zadziała, to monitorów CRT 15 cali już praktycznie nie opłaca się naprawiać.
Niekoniecznie! Jeśli jedyną przyczyną usterki są zimne luty- a moim zdaniem w tym przypadku tak właśnie jest- to cały koszt naprawy wyniesie tyle ile cenimy własny czas!

:arrow: kacperek
Rozkręć monitor i spróbuj przelutować płytkę- najprawdopodobniej w niektórych miejscach bedzie ona ciemniejsza- szukaj tam i w okolicy HOTa czyli tranzystora układu odchylania!

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 27 sty 2006, 13:05
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Post autor: Gutek » 16 lis 2007, 19:55

Taka jest prawda .Za 30 zł ostatnio sprzedałem fajną pietnastkę CRT.W piwnicy mam jeszcze jeden chyba razem ze starymi kompami.W komisie juz za 200 zł kupisz monitor LCD 15''.

krpablo
-
Posty: 20
Rejestracja: 02 sie 2005, 19:54
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: krpablo » 21 lis 2007, 12:27

Tytułem małego offtopa:
Mnie to już oczy bolą, jak dłużej na uczelni popracuję na CRT, w domu LCD, w laptopie LCD - oczy mi się od CRT odzwyczaiły :)

A do tematu:
Ceny lecą w dół coraz bardziej, kolega zanabył ostatnio w sklepie LCD 19'' panoramiczny za bodaj 850 PLN. Ja pamiętam, jak za swojego 17'' LCD rok temu dałem 900 zł, a teraz jego rynkowa wartość to ok. 600... A starego CRTka sprzedałem za 40 zł (15'' CTX - w 1998 to było coś :)).

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 21 lis 2007, 12:52

:jak_offtop_to_offtop:
W zeszłym roku w marcu kupowałem LG Flatron L1917S za 1150 zł. Teraz kosztuje jakieś 800 zł. Wcześniej miałem Compaq V500 15" i generalnie odczułem ogromny skok jakości. Warto zaznaczyć, że przekątna w LCD jest przekątną matrycy, a w CRT to już niestety całego monitora ( 15" LCD to mniej więcej tyle samo co 16-17" CRT ).

@topic:
Wywal starego rupiecia, który coraz częściej będzie ci przysparzał kłopotów, który będzie tracił ostrość i pogarszał Twój wzrok. Kup chociażby małego 15" LCD, a odczujesz różnicę.

kacperek
-
Posty: 23
Rejestracja: 06 lip 2007, 0:37

Post autor: kacperek » 21 lis 2007, 17:51

aktus: niestety to nie mój prywatny monitor. PS. nie każdego stać na zakup LCD.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 lis 2007, 18:13

Koniec koledzy tego Off-topa.

Skoro nie działają przyciski to przyczyn może być kilka. Monitor startuje zatem całość układów odchylania i korekcji prawie odpada. Pozostaje układ wykrywania czasów impulsów synchro. Czasami są to tylko odpowiednio dobrane komparatory (starsze modele). Teraz obecnie całością zarządza mikroprocesor, który wszystko reguluje i sprawdza. Zatem od niego bym zaczął: jego zasilanie, taktowanie (jego układ z kwarcem może nie działać poprawnie), układ resetu (o ile jest). Sprawdziłbym też czy układ ten posiada w pobliżu pamięć nieulotną (EEPROM). Niestety potrzebny będzie oryginalny wsad do tej pamięci w razie jej uszkodzenia/podmiany.

Monitory OptiView to z reguły były przemianowane na tą nazwę monitory Hyundai. Ale tego to już zapewne się dowiedziałeś z forum EP. Jeśli rzeczywiście jest to Hyundai S570 to korzystając z jego schematu sprawdź najpierw zasilacz i jego napięcia wyjściowe. Zwłaszcza 12V i 5V (oba), także pod względem czy są stabilne w czasie. Profilaktycznie możesz wymienić nawet ten kondensator 1000µ/16V tuż za diodą w tej gałęzi zasilania. Potem to co napisałem w poprzednim akapicie. Działaj.

ODPOWIEDZ