jak ładować baterie do motoroli e398

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

jak ładować baterie do motoroli e398

Post autor: mariusz256 » 02 lip 2007, 8:55

Witam, posiadacze oraz znawcy telefonów komurkowych wiedzą ze ten typ motorola e398 ma jedną wade. Problem polega na tym ze psuje sie ładowanie (telefon działa ale nie ładuje). Prubowałem jakoś to naprawić ale bez skutku. Az wrescie zrobiłem sobie taką smieszną ładowarke ale ona nadal nie ładuje tak jak być powinno. Ładuje ją prodem ok 5mA i napięciem 3,8V i podaje do tych dwóch koncówek jak na foto nizej.
Prosze was o pomoc bo telefon jest mi potrzebny a na nowy nie mam kasy. Prosze powiedzcie co tu nie gra, a jak być powinno. Z gury dziękuje.

mariusz256

Pozdrawiam
Załączniki
bateria.JPG
tu do tych blaszek przykładam napięcie
bateria2.JPG
bateria3.JPG
bateria3.JPG (15.34 KiB) Przejrzano 20586 razy

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 lip 2007, 10:44

Producenci telefonów komórkowych strasznie się "wycfanili" i ich ładowanie nie jest takie proste. Jedna żyła (przynajmniej w moim sagemiaku) to dojście do jakiegoś, hmm... kontrolera, sprawdzającego stan baterii i jej temperaturę. Więc stworzenie prostej ładowarki nie jest takie łatwe.

Chyba, że się mylę. Wtedy poproszę o sprostowanie :D

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic418432.html

A tu "zakazane i konkurencyjne" :D forum, problem podobny, tylko wątek inny :D

Pozdrawiam.

Npn
-

Post autor: Npn » 04 lip 2007, 6:05

Sorki za malutki offtopic, ale to że
Anax pisze:Producenci telefonów komórkowych strasznie się "wycfanili"
wynika z całkowitej abnegacji wiedzy na temat ładowania baterii ze strony użytkowników. Gdyby nie dodatkowa linia kontrolna (która istnieje nie tylko
Anax pisze:w moim sagemiaku
większość baterii w komórkach poszłaby z dymem w przeciągu kilku dni ich użytkowania.
Oczywiście kod nadawany przez baterię jest tajemnicą handlową firmy i uzyskanie go graniczy z cudem. Tak więc ładowanie baterii w nowszych komórkach to rzecz na razie niezbyt możliwa.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 04 lip 2007, 10:12

Dzieki NPN za odpowiedz, jesli tak jest naprawde jak napisałeś to lepiej jest sie poddać ale jak będe coś więcej wiedział na ten temat to napewno to umieszcze na forum.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 22:15 przez mariusz256, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 lip 2007, 20:56

Ludzie co wy piszecie? to ze bateria ma 4 styki a nie dwa nie oznacza ze komunikuje się z telefonem w jakiś tajemniczy i zastrzeżony sposób...
Posiadam Motorole V500 i od paru miesięcy ląduje ja za pomocą zewnętrznej lamowarki która jest podlączona do baterii jedynie za pomocą dwóch przewodów. W przypadku telefonow nokia 2 pozostałe styki na baterii to termistor kontrolujacy temperature ogniwa i rezystor okreslajacy jego rodzaj aby telefon rozroznial czy jest to ogniwo niklowe czy litowe czy zupelnie inne... i w kazdej baterii tak jest lub podobnie

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 lip 2007, 7:30

Nie jestem tego pewien, ale z tego co wiem w niektórych telefonach komórkowych ich akumulatorki mają sygnalizację wibracjami (wibrator) umieszczony właśnie w akumulatorku. Kilka lat temu koleżance w starszym już dziś modelu komórki firmy Panasonic kiedy uszkodzeniu uległ ten właśnie wibrator to w ramach gwarancji wymienili jej właśnie akumulator w komórce, tak przynajmniej ona twierdziła. Więc jest całkiem możliwe iż producenci komórek stosują różne rozwiązania i taki dodatkowy styk może także służyć do włączania wibratora.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 05 lip 2007, 10:22

Wibratorek, czego to oni jeszcze nie wsadzą tam do srodka:d, a ma ktoś może schemat ładowarki stacjonarnej to tej baterii??

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lip 2007, 1:32

mam taka ladowarke jak bede mial schemat lub rysne go to dam znac pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 06 lip 2007, 10:16

Dzięki, będe wdzięczny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 06 lip 2007, 10:35

Szczerze mówiąc to z wibracja w akumulatorkach się jeszcze nie spotkałem.
Fakt, w bateriach starych komów były stosowane termistory, lub inne tam .... W nowych obecnie w bateriach to ładują płyteczki z małymi jakimiś tam scalakami. Wiem bo rozbierałem jakoś baterie od siemensa mc60 i jakiejś tam motorolki.

-----------
Nie... Kolego jeszcze raz taki numer i ostrzeżenie! ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez mdm150, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lip 2007, 21:05

plytka jest ale na niej jest termistor ipare bzdetow ale samo ogniwo ma wyjscie bezposrednio na styki bateri i tak jest w kazdej sluchawce

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 lip 2007, 21:55

Pisałem iż nie jestem pewien czy faktycznie sygnalizator wibracyjny w niektórych komórkach umieszczany jest w ich baterii. Słyszałem to od koleżanki, która w ramach gwarancji miała wymieniany akumulatorek w komórce, gdyż podobno to w nim znajdował się uszkodzony sygnalizator wibracyjny. Nie można też wykluczyć iż faktycznie tak było to rozwiązane w jej komórce, choć jednocześnie rozwiązanie to nie musi być też regułą w każdym telefonie.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 01 paź 2007, 23:27

KrzysiekK pisze:w ramach gwarancji wymienili jej właśnie akumulator w komórce, tak przynajmniej ona twierdziła.
Niestety Polska to taki dziwny kraj, gdzie w zasadzie wszyscy coś kombinują na boku. na 99% nie miała wibracji w baterii, a ewentualna wymiana bateryjki była spowodowana tym, że kolega/koleżanka serwisanta potrzebował(a) takiej baterii "bo cosik nie działało". Standardowo przy oddawaniu do serwisu proszę o zaznaczenie numeru akumulatorka na zgłoszeniu oraz trwale oznaczam ten element ( zarysowanie w nieprzypadkowym kształcie np. inicjały poprawione markerem ( kiedyś otrzymałem moją baterie ze zmazanym moim inicjałem - czyżby to była niesprawność?).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2007, 7:37

aktus napisał:
Niestety Polska to taki dziwny kraj, gdzie w zasadzie wszyscy coś kombinują na boku.
Dziś trudno to będzie sprawdzić było to około pięć lat temu. Wcale by mnie jednak nie zdziwiło gdyby się okazało, iż ktoś w serwisie wykorzystał naprawę telefonu, do pozyskania zupełnie nowej jego baterii.

jachu354
-

Post autor: jachu354 » 27 mar 2008, 23:46

Witam ja zrobiłem taka ładowarkę metoda prób i błędów, zrobiłem ja z oryginalnej ładowarki, rozebrałem końcówkę ładowarki i są tam te 3 blaszki które normalnie wchodzą w gniazdo telefonu, przylutowałem do nich kable jeden to minus drugi plus a środkowy trzeba podłączyć do blaszki obok minusa (w końcówce jest jakiś prosty układzik nie jestem elektronikiem wiec nie znam nazw elementów w każdym razie jest on bardzo prosty złożony z jednego elementu i kilku ścieżek :grin: )

ODPOWIEDZ