Witam!
Pomiedzy tymi dwoma czerwonymi kropkami spadla woda. Wysokie napiecie popalilo plytke.Rezystor za trafo sieciowym padl (wymienilem), bezpiecznik (wymienilem), tranzystor t601 mial zwarcie wymienilem.
Sytulacja wyglada tak: Do kondensatora za mostkiem (c605) dochodzi 300V. Pomierzylem uzwojenie pierwotne trafo no i napiecia stale sa takie:
5-3 300v (ok.700V na zakresie zmiennego)
6-4 brak (brak na zakresie zmiennego)
1-6 300v (ok.700V na zakresie zmiennego)
1-4 300v (oki.700V na zakresie zmiennego)
na wtornym nic nie ma ;/
(Zgodnie z przyjetymi zasadami do trafo powinno dochodzic zmienne ale kto go tam wie zmierzylem na AC i DC )
Pomierzylem kazda noge TDA4601 wzgledem masy i brak wskazan ;/
Na BU508AF pomiedzy B-E jest ok.300V B-C ok.300V.
Tranzystor pomierzony bez wylutowywania ma jakis tam opor nigdzie nie ma zwarcia..wylutowac go i pomierzyc ?
Mam nadzieje ze nie pomylilem sie w pomiarach zadnych ;/
Prosze o pomoc co dalej powinienem zrobic..
P.S. Trafo jest opisane tak: naklejki"Miflex t 9528.699 34.2 A 059" a na trafo "MIFLEX t34 95 07b"
trilux 2101t , kropla wody spadla do wnetrza TV
-
ZbeeGin
Zgodnie z zasadami działania przetwornic; Tak, jest tam napięcie zmienne impulsowe. Jednak ma ono częstotliwość ok. 40kHz zatem zwykłym miernikiem nie znierzyłbyś nic - jeśli układ działałby poprawnie. Ponadto ingerencja miernika o zbyt małej rezystancji wewnętrznej mogła by poważnie zakłócić pracę przetwornicy.namlooc pisze:(Zgodnie z przyjetymi zasadami do trafo powinno dochodzic zmienne ale kto go tam wie zmierzylem na AC i DC)
Mam nadzieje, że była to masa "gorąca" czyli ujemna okładka kondensatora C605. Pomiar względem masy po stronie wtórnej nie da żadnych efektów.namlooc pisze:Pomierzylem kazda noge TDA4601 wzgledem masy i brak wskazan ;/
Jeśli pomiar wykonałeś dobrze, to układ zasilania TDA (R601, D605, D610) nie dostarcza napięcia do układu - zatem nie wystartuje on. Z reguły w takich przypadkach TDA będzie do wymiany, gdyż uszkodzenie tych elementów nie powstanie z niczego.
Pytanie nasuwa się jeszcze jedno: Czy napięcie na kondensatorze C605 utrzymuje się po wyłączeniu z sieci? Ewentualnie jeśli spada to jak szybko?
Widocznie w tranzystorze istnieje jakieś przebicie - tranzystor może być "nadpalony". Wylutuj go jednak i sprawdź poza układem. Być może któraś struktura zachowuje się nienormalnie.namlooc pisze:Na BU508AF pomiedzy B-E jest ok.300V B-C ok.300V.
Jestem przekonany, że tranzystor należy wymienić, tak samo TDA oraz sprawdzić kondensatory (oprócz tego 10uF/400V), a także diody D605, D610, D606 oraz R603, R601. Tyle na początek...
Jeśli na tym dużym kondensatorze 150µF/400V nie ma napięcia to od razu wymieniaj diody po stronie pierwotnej zasilacza.
Ten TDA na 100% do wymiany, sprawdź rezystor w jego nodze zasilania (czy czasem nie ma przerwy)
Jak już to wymienisz to wlutuj w miejsce BU508 (między C a E) żarówkę 60W i odpal.
Powinno pojawić się tam napięcie coś około 120V.
Ten TDA na 100% do wymiany, sprawdź rezystor w jego nodze zasilania (czy czasem nie ma przerwy)
Jak już to wymienisz to wlutuj w miejsce BU508 (między C a E) żarówkę 60W i odpal.
Powinno pojawić się tam napięcie coś około 120V.
-
ZbeeGin
No tak. Przepraszam teraz dobrze spojrzałem na schemat.ZbeeGin pisze:End, to jest strona pierwotna... Będzie tam zatem ok. 240V pod takim obiciążeniem.End pisze:Powinno pojawić się tam napięcie coś około 120V.
A chodziło mi o to, że jak wymieni te elementy po stronie pierwotnej to żeby włączył żarówkę po wtórnej zamiast tranzystora linii i zmierzył czy napięcie na żarówce się zgadza. Będzie też wiadomo czy nie obciąża coś po wtórnej, bo niewykluczone, że też mogło coś paść.
WITAM wszystkich ponownie:
Prosze was powiedzcie czy narazie objawy calego ukladu (bez trafo przetwornicy bo wylutowalem) sa prawidlowe ???????
WYMIENILEM: wszystkie elektrolity,rezystory,TDA4601,BU508AF (po stronie pierwotnej).
Wylutowalem trafo przetwornicy i wlaczylem do pradu telewizor. Pomiary stalego na TDA4601:
1 2,5V
2 0V
3 1,5V
4 6V
5 2,7V
6 0V
7 2V
8 2V
9 9,5V
Wskazowka mojego starego analoga bardzo sie trzesla na wartosciach pomiarowych nie wiem dlaczego ;/ Mam nadzieje ze wartosci dobre zmierzyl.
Pomierzylem oddzielnie trafo przewornicy no i niestety kapletnie nic mi sie nie zgadza jak na schemacie.Od strony pierotnej i wtornej zadne uzwojenie nie jest wporzadku.Jutro pochodze po servisach i poszukam jakiegos trafo z odzysku..
Prosze was powiedzcie czy narazie objawy calego ukladu (bez trafo przetwornicy bo wylutowalem) sa prawidlowe ???????
WYMIENILEM: wszystkie elektrolity,rezystory,TDA4601,BU508AF (po stronie pierwotnej).
Wylutowalem trafo przetwornicy i wlaczylem do pradu telewizor. Pomiary stalego na TDA4601:
1 2,5V
2 0V
3 1,5V
4 6V
5 2,7V
6 0V
7 2V
8 2V
9 9,5V
Wskazowka mojego starego analoga bardzo sie trzesla na wartosciach pomiarowych nie wiem dlaczego ;/ Mam nadzieje ze wartosci dobre zmierzyl.
Pomierzylem oddzielnie trafo przewornicy no i niestety kapletnie nic mi sie nie zgadza jak na schemacie.Od strony pierotnej i wtornej zadne uzwojenie nie jest wporzadku.Jutro pochodze po servisach i poszukam jakiegos trafo z odzysku..