jak dziala pilot tv

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
putin

jak dziala pilot tv

Post autor: putin » 24 maja 2003, 19:44

no własnie jak dział pilot w tv .. kodowanie itp potrzebuje do pracy dyplomowej:) jeśli macie jakies sugestie albo znacie jakies stronkina ten temat to prosze linki:)
help :lol:

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 25 maja 2003, 21:16

Rozpowszwechnionym sposobem przesyłania danych sterujących za pomocą pilota okazała się podczerwień któa za pomocą sterowania szyna i2c przesyła kody bespośrednio do procesora.Poszukaj sterowanie podczerwienią szyną i2c, lub ultra dźwięki. :!:

ja GeX3M

36kHz

Post autor: ja GeX3M » 01 lip 2004, 22:51

A jak sprawdzić na jakiej częstotliwości działa dany pilot

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 lip 2004, 21:35

kaz69 pisze:Rozpowszwechnionym sposobem przesyłania danych sterujących za pomocą pilota okazała się podczerwień któa za pomocą sterowania szyna i2c przesyła kody bespośrednio do procesora.Poszukaj sterowanie podczerwienią szyną i2c, lub ultra dźwięki. :!:
Chyba nie o to chodzi.

Najbardziej znanym kodem stosowanym w pilotach jest kod RC5. Z tego co pamiętam ramka składa się z 5 bitów adresu i 6 bitów komendy (kiedyś pisałem "na piechote" program nadajnika na mikrokontrolerze 8) )

Zdecydowana większość pilotów chodzi na częstotliwości nośnej 36kHz. Można to sprawdzić wtykając fotodiodę IR do wejścia oscyloskopu :idea:

ODPOWIEDZ