Zepsuty programator w kuchni elektrycznej SIEMENS
-
WWyszkowski
- -
Witam,
w mojej kuchni elektrycznej SIEMENS popsuł się programator czasowy, który obecnie zamiast normalnie pracować i np. wskazywać czas, tudzież dawać możliwość wyłączania kuchni w określonym momencie, obecnie tylko "tyka", bądź zanika wyświetlacz.
Czy nie wystarczy wymienić któregoś z elementów z programatora (jakiś stycznik, czy coś), żeby znowy zaczął działać. Czasem to urządzenie "zaskoczy" i przez jakiś czas podziała, ale nie na długo. Nie jestem elektronikiem, nie znam się za bardzo na tych sprawach. Może ktoś miałby pomysł, ew. TĘ część, którą należy wymienić, bądź inne pomysły.
Z góry dzięki,
pozdrawiam,
Wojtek
w mojej kuchni elektrycznej SIEMENS popsuł się programator czasowy, który obecnie zamiast normalnie pracować i np. wskazywać czas, tudzież dawać możliwość wyłączania kuchni w określonym momencie, obecnie tylko "tyka", bądź zanika wyświetlacz.
Czy nie wystarczy wymienić któregoś z elementów z programatora (jakiś stycznik, czy coś), żeby znowy zaczął działać. Czasem to urządzenie "zaskoczy" i przez jakiś czas podziała, ale nie na długo. Nie jestem elektronikiem, nie znam się za bardzo na tych sprawach. Może ktoś miałby pomysł, ew. TĘ część, którą należy wymienić, bądź inne pomysły.
Z góry dzięki,
pozdrawiam,
Wojtek
-
WWyszkowski
- -
Dziwne, jak jestem zalogowany widzę 4 załączone zdjęcia urządzenia wraz z symbolami, jak się wyloguję - nie ma ich...?
Już podaję kod wadliwej części:
EBS2-UMmB 91895 .D
E.G.O. BSG
79257-001
(które jest kodem... ? -:) ciężko się zorientować)
Są tam wedlug mnie potencjalnie 2 elementy, które trzeba by wymienić:
- EBERLE 0410 63 011 000 Coil (więc pewnie jakaś cewka), są napisane napięcia i natężenia DC 24V 16A, AC 250V, 400V 10A, 250V 19A.
- EAO F1772-447-2004 (0.47uFX2 (K) MKT AC 275V SH40/100/56, IEC 384-14/2 AC250V, 9950)
Urządzenie działa tak, jakby nie chciało "zaskoczyć", jakby jakiś styczniki, złącznik nie trzymał połączenia (może elektromagnes?) i spadał, co sekunda cyklicznie załączając urządzenie (pokazuje się godzina i świeci światło w piekarniku) i znów gasnąc.
Pozdrawiam,
Wojtek
Już podaję kod wadliwej części:
EBS2-UMmB 91895 .D
E.G.O. BSG
79257-001
(które jest kodem... ? -:) ciężko się zorientować)
Są tam wedlug mnie potencjalnie 2 elementy, które trzeba by wymienić:
- EBERLE 0410 63 011 000 Coil (więc pewnie jakaś cewka), są napisane napięcia i natężenia DC 24V 16A, AC 250V, 400V 10A, 250V 19A.
- EAO F1772-447-2004 (0.47uFX2 (K) MKT AC 275V SH40/100/56, IEC 384-14/2 AC250V, 9950)
Urządzenie działa tak, jakby nie chciało "zaskoczyć", jakby jakiś styczniki, złącznik nie trzymał połączenia (może elektromagnes?) i spadał, co sekunda cyklicznie załączając urządzenie (pokazuje się godzina i świeci światło w piekarniku) i znów gasnąc.
Pozdrawiam,
Wojtek
-
ZbeeGin
Przekaźnik. Sam w sobie pewnie sprawny, ważniejsze jest sterowanie cewką (coil) - tranzystor dioda.WWyszkowski pisze:- EBERLE 0410 63 011 000 Coil (więc pewnie jakaś cewka), są napisane napięcia i natężenia DC 24V 16A, AC 250V, 400V 10A, 250V 19A.
Kondensator. A w zasadzie dwa jak widzę.WWyszkowski pisze:- EAO F1772-447-2004 (0.47uFX2 (K) MKT AC 275V SH40/100/56, IEC 384-14/2 AC250V, 9950)
Abyśmy mogli naprawdę więcej powiedzieć potrzebne są jeszcze dwa zdjęcia: elementy z góry oraz płytka od spodu (układ ścieżek). Przydałby się także opis co jest podłączone do konektorów (blaszki). Bo tasiemka w 99% łączy płytkę z właściwym sterownikiem - procesor+klawiatura+wyświetlacz. I urządzenie należy traktować jako całość.
-
WWyszkowski
- -
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
-
WWyszkowski
- -
Załączam dodatkowe zdjęcia
Przepraszam za zwłokę. Dopiero teraz miałem trochę czasu i sił na wyjęcie i ponowne rozebranie kuchenki, zeby zrobić dodatkowe zdjęcia, o które mnie proszono (miały byc spody płytek).
Załączam 5, czy są widoczne?
pozdrawiam,
Wojtek
Załączam 5, czy są widoczne?
pozdrawiam,
Wojtek
Jeśli umiesz lutować to weź i przelutuj płytkę z przekażnikami. Całą!
Przelutuj też tąśmę która łączy tą płytkę z komputerem (wieksza płytka). Ale na tej wiekszej płytce nic po za taśmą nie lutuj!
Ja zrobiłbym to na pierwszym miejscu.
Nie pomogło lub pomogło częsciowo?
Trzeba koniecznie sprawdzić przekaźniki, ...ale o to będziesz martwił się potem.
Pozdrawiam.
Przelutuj też tąśmę która łączy tą płytkę z komputerem (wieksza płytka). Ale na tej wiekszej płytce nic po za taśmą nie lutuj!
Ja zrobiłbym to na pierwszym miejscu.
Nie pomogło lub pomogło częsciowo?
Trzeba koniecznie sprawdzić przekaźniki, ...ale o to będziesz martwił się potem.
Pozdrawiam.
Witam,
proszę podać typ piekarnika oraz cztery cyfry po literkach FD, znajdę schemat i pomyślimy.
proszę podać typ piekarnika oraz cztery cyfry po literkach FD, znajdę schemat i pomyślimy.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez MacBi, łącznie zmieniany 1 raz.