Wieża AKAI AC-M30

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Wieża AKAI AC-M30

Post autor: tomaha1 » 14 lip 2006, 20:33

Posiadam wieżę AKAI AC-M30. Niestety ma ona pewną wadę. Powiedzmy, że słucham płyty to po kilkunastu minutach przełącza się np. na tuner, samoczynnie się podgłasza i nawet włącza ze Stand-By. Po prostu cuda. Obejrzałem płytki i wszystko wygląda ok (żadnych zimnych lutów itp.). Zlokalizowałem płytkę sterującą i zauważyłem, że jest tam kwarc. Wieża jest stara więc może sie wyeksploatował? Nie mam już pomysłu. Jeśli ktoś się zainteresuje to mogę zrobić jakieś foty. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 lip 2006, 13:59

Może winny jest ktoś ze znajomych - może podrzucił ci ,,Dręczyciel sprzetu TV-AV'' ( http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=33073 ) lub coś podobnego.

tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 15 lip 2006, 16:26

Bez komentarza. Nie mam do czynienia z dzieciakami, to poważna sprawa.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 lip 2006, 21:01

Na początek do sprawdzenia stabilność i wartość napięć wychodzących z zasilacza.

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1298
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 17 lip 2006, 10:43

ZbeeGin pisze:Na początek do sprawdzenia stabilność i wartość napięć wychodzących z zasilacza.
Własnie, zazwyczaj stabilizator 5V pada.

Miałem taki przypadek we wzmacniaczu Diora WS504 - takie podobne cyrki i stabilizator do wymiany.
No, ale trzeba to sprawdzić nie jestem pewien czy u Ciebie jest tak samo.

tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 17 lip 2006, 15:02

Znalazłem jeden stabilizator 5V na płytce sterującej (MC7805), drugi na innej płytce był 15V-oltowy. Niestety mam bardzo utrudniony dostęp do pomiarów więc w ciemno wymienię ten stabilizator 5V.

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 06 mar 2006, 18:26
Lokalizacja: łódzkie miasteczko
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 25 lip 2006, 6:15

tomaha1 pisze:Znalazłem jeden stabilizator 5V na płytce sterującej (MC7805), drugi na innej płytce był 15V-oltowy. Niestety mam bardzo utrudniony dostęp do pomiarów więc w ciemno wymienię ten stabilizator 5V.
co to oznacza ???
do wymiany masz dostęp, a do pomiaru nie ?? :???:
kwarc nie wydaje mi się aby zaszwankował, te elementy są raczej długo woeczne.
a sprawdź sam sterownik w momentach gdy właśnie dzieją się te cuda.

pozdrawiam

tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 25 lip 2006, 14:35

Po prostu po wymontowaniu płytki mam wszystko jak na talerzu, ale do pomiarów musiałbym ją podpiąć pod resztę wieży i wtedy pomiar jest BARDZO niewygodny.

transpacyfic
-
Posty: 40
Rejestracja: 24 lip 2006, 13:51
Lokalizacja: Okolice Łodzi
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 26 lip 2006, 12:16

Sprawdziłeś czy za każdym razem operacje są takie same?? Może winny jest pilot tv wysyłający sygnały z innego pokoju ?? :D

Pozdr

tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 05 sie 2006, 22:14

Wymieniłem stabilizator 7805 na płytce sterującej, ale nadal jest to samo. Zauważyłem jednak skopcone miejsca pod trzema tymi samymi tranzystorami. To może być ich wina? W trakcie pracy grzeją się tak mocno, że można się oparzyć. Postaram się jak najszybciej dodać ich nazwy.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 25 kwie 2006, 0:14
Lokalizacja: Gajowniki
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 06 sie 2006, 14:55

Witam!
Wszystko możliwe że to wina tych tranzystorów,ale na wszelki wypadek wypadaloby je sprawdzić aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 01 sie 2006, 11:48
Lokalizacja: Przezchlebie
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 14 sie 2006, 21:10

Tez mi sie tak wydaje ze to moze byc wina tych tranzystorow. Grzeja sie bo ich struktury moga byc zwarte :)

tomaha1
-
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2006, 17:50
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 15 sie 2006, 12:52

Dziękuję za zainteresownia, jutro ponownie się za nią zabieram, zaczynam od tych tranzystorów. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ