Wieża AKAI AC-M30
Wieża AKAI AC-M30
Posiadam wieżę AKAI AC-M30. Niestety ma ona pewną wadę. Powiedzmy, że słucham płyty to po kilkunastu minutach przełącza się np. na tuner, samoczynnie się podgłasza i nawet włącza ze Stand-By. Po prostu cuda. Obejrzałem płytki i wszystko wygląda ok (żadnych zimnych lutów itp.). Zlokalizowałem płytkę sterującą i zauważyłem, że jest tam kwarc. Wieża jest stara więc może sie wyeksploatował? Nie mam już pomysłu. Jeśli ktoś się zainteresuje to mogę zrobić jakieś foty. Proszę o pomoc.
Może winny jest ktoś ze znajomych - może podrzucił ci ,,Dręczyciel sprzetu TV-AV'' ( http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=33073 ) lub coś podobnego.
Własnie, zazwyczaj stabilizator 5V pada.ZbeeGin pisze:Na początek do sprawdzenia stabilność i wartość napięć wychodzących z zasilacza.
Miałem taki przypadek we wzmacniaczu Diora WS504 - takie podobne cyrki i stabilizator do wymiany.
No, ale trzeba to sprawdzić nie jestem pewien czy u Ciebie jest tak samo.
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
co to oznacza ???tomaha1 pisze:Znalazłem jeden stabilizator 5V na płytce sterującej (MC7805), drugi na innej płytce był 15V-oltowy. Niestety mam bardzo utrudniony dostęp do pomiarów więc w ciemno wymienię ten stabilizator 5V.
do wymiany masz dostęp, a do pomiaru nie ??
kwarc nie wydaje mi się aby zaszwankował, te elementy są raczej długo woeczne.
a sprawdź sam sterownik w momentach gdy właśnie dzieją się te cuda.
pozdrawiam
-
transpacyfic
- -
- Kontakt:
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt: