coraz slabiej dzialajace piloty
coraz slabiej dzialajace piloty
otoz mam taki problem, po dluzszym czasie uzytkowania bardzo zmalal zasieg moich pilotow do telewizorow. jeden firmy panasonic drugi firmy samsung. wymiana baterii nie ma zadnego wplywu. w samsungu musze praktycznie podchodzic z pilotem do telewizora, zeby zmienic kanal. w czym tkwi problem, jak najlatwiej to naprawic?
Zawsze można skleićc4r0 pisze:Są takie na allegro, ale nie polecamEnd pisze:myślałem, że takiego Chińskiego "uniwersala" można kupić na targu za 8-10zł.Raz takiego miałem i się rozpadł jak go mocniej chwyciłem, a żeby przyciski słabo działały wcale nie był potrzebny brud
Co można chcieć za 7zł ?
..rusz głową - rozkręcasz /rozbierasz/ pilota, usuwasz syf z czasów wesela rodziców (z płytki i z klawiatury) np acetonem lub czymś mniej agresywnym np etanolem. Najbardziej newralgiczne są gumki przewodzące i kontakty na lamonacie. Czyścisz filtr z przodu z kurzu i powinien dzialać jak nowy. Gumki przewodzące wyczyść np patyczkiem do uszu zwilżonym acetonem ale sprawdź czy ich nie rozpuszcza (czarny ślad na celulozie), podobnie PCB.
ja proponuję te piloty rozkręcić i przemyć płytkę oraz styki klawiatury,
tylko może jednak nie acetonem
po pierwsze o czysty aceton teraz trudno, a wszelkie zmywacze do paznokci zawierają
środki z witaminami i inne specyfiki - to więcej szkody przyniesie niż pożytku....
podobnie ze spirytusem - tylko czysty chemicznie - salicylowy lub perfumy zostawią osad.
a jak to nie pomoże - to jeszcze oglądnij dokładnie płytki drukowane - może trzeba
delikatnie przetopić wszystkie punkty lutownicze? czasem to dobrze robi...
tasza
tylko może jednak nie acetonem
po pierwsze o czysty aceton teraz trudno, a wszelkie zmywacze do paznokci zawierają
środki z witaminami i inne specyfiki - to więcej szkody przyniesie niż pożytku....
podobnie ze spirytusem - tylko czysty chemicznie - salicylowy lub perfumy zostawią osad.
a jak to nie pomoże - to jeszcze oglądnij dokładnie płytki drukowane - może trzeba
delikatnie przetopić wszystkie punkty lutownicze? czasem to dobrze robi...
tasza