Naprawa Amplitunera Tosca Unitry.Pomocy
-
tomrud10
Naprawa Amplitunera Tosca Unitry.Pomocy
Kto pomoże w naprawieniu? Z tego co wiem popżedni włąściciel wcześniej zamiast bezpiecznkia włożył śrubkę
i podłączał dóżą ilość głośników, a teraz nie chce sie nawet włączyć pomocy
Może wystarczy wymienić śrubkę? Mogła się stopić
Przepraszam, ale odpadłem jak przeczytałem o takim traktowaniu wzmacniacza.
Na poważnie to jeśli układ w ogóle się nie uruchamia, sprawdziłbym czy nie padł jakiś inny bezpiecznik (może znajdować się w środku). Jeśli nic takiego nie znajdziesz, można zacząć od sprawdzania jak dalego napięcie zasilania "dochodzi". Przy odrobinie cierpliwości i systematyczności można zbadać tak układ nawet bez schematów. Jeśli okaże się jednak, że to poważniejsze uszkodzenie - bez "serwisówek" może być problem.
Pozdrawiam i powodzenia
Przepraszam, ale odpadłem jak przeczytałem o takim traktowaniu wzmacniacza.
Na poważnie to jeśli układ w ogóle się nie uruchamia, sprawdziłbym czy nie padł jakiś inny bezpiecznik (może znajdować się w środku). Jeśli nic takiego nie znajdziesz, można zacząć od sprawdzania jak dalego napięcie zasilania "dochodzi". Przy odrobinie cierpliwości i systematyczności można zbadać tak układ nawet bez schematów. Jeśli okaże się jednak, że to poważniejsze uszkodzenie - bez "serwisówek" może być problem.
Pozdrawiam i powodzenia
jjjjasne, najlepiej na małego gwoździa, one jakby nieco wytrzymalsze....Koppel pisze:Może wystarczy wymienić śrubkę? Mogła się stopić
czym był poprzedni właściciel
jak AWS504 (znany jako 'cyfrowa' Tosca 2) to serwisówkę mam
tasza
Może podaj (jak napisała Tasza) ten model TOSCA 
A na początek podmień bezpieczniki na nowe, włącz w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora sieciowego żarówkę 40-60W i odpal wzmacniacz.
Napisz czy żarówka zaświeciła się zwyczjnie (czyli normalnie jak to powinno być) czy na początku błysła i po chwili świeciła połową (tak +/-) swojej mocy.
Jeśli świeci "połową" swojej mocy zrób pomiar napięć zasilacza + GND - i napisz ile wynoszą.
To na początek.
A na początek podmień bezpieczniki na nowe, włącz w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora sieciowego żarówkę 40-60W i odpal wzmacniacz.
Napisz czy żarówka zaświeciła się zwyczjnie (czyli normalnie jak to powinno być) czy na początku błysła i po chwili świeciła połową (tak +/-) swojej mocy.
Jeśli świeci "połową" swojej mocy zrób pomiar napięć zasilacza + GND - i napisz ile wynoszą.
To na początek.
O ile sie nie myle to bezpieczniki 2,5A (głośnikowe) , jeśli strzeliła końcówka mocy to do wymiany kilka tranzystorów BD, BDP.
Wbrew pozorom technika ze gwoździem (lub śrubką wersja hifi) nie jest taka zła
i stosowana jest czasami przez mechaników samochodowych - jest to prosty sposób na wyeliminowanie zwarcia - oczywiście sposób niepolecany i niebezpieczny 
Wbrew pozorom technika ze gwoździem (lub śrubką wersja hifi) nie jest taka zła