JVC przestrojenie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Marek Gila
-

JVC przestrojenie

Post autor: Marek Gila » 27 lis 2002, 21:50

Panowie proszę o pomoc, radiomagnetofon JVC model PC - V 88 jak przestroić ? Zrobiłem prawidłowe wskazania na wyświetlaczu, natomiast w żaden sposób nie mogę ruszyć głowicy. Proszę o dorady i sugestie. Za wszystkie dziękuję.
Marek

mgim
-

Post autor: mgim » 27 lis 2002, 22:35

Jeżeli nie jest z syntezą to spróbuj za pomocą konwertera.A na czym jest tam głowica?.

Marek Gila
-

Post autor: Marek Gila » 28 lis 2002, 19:41

Dzięki za podjęcie tematu, konwerter odpada , głowica zrobiona jest na TA 7358 P. Dzisiaj opanowałem częściowo tj. stroi mi w miarę właściwie ale brak jej czułości. Objawia się to tym iż przy przeszukiwaniu automatycznym nie zatrzymuje się na słabych stacjach i nie są to jednakowe stacje. Jak można proszę o ewentualne sugestie. Nadmieniam iż cyferki na wyświetlaczu są właściwe.
Marek

mgim
-

Post autor: mgim » 28 lis 2002, 22:30

Jeżeli masz dostęp do tłumika antenowego -20dB.,to podaj sygnał na antenę przez ten tłumik a następnie bez i podaj co się dzieje.Czasami jak jest "przesterowana" głowicz to tak samo się zachowa jak na słabym sygnale.

btomko
-

Post autor: btomko » 28 lis 2002, 23:35

mgim jak jestes moderatorem to przestan w koncu z tymi z tym konwerterem . Wiekszosc głowic 99% przestraja sie kondensatorami , jak on zmienił czestotliwosc to tym bardziej nalezy przestroic głowice. A jesli chodzi o czułosc to musis zestroic obwody wejsciowe masz tam cewki które musisz zestroic . Ustaw recznie dwie stacje jedna dolna i jedna górna i stroi na maksymalny sygnał

mgim
-

Post autor: mgim » 28 lis 2002, 23:44

A czy w ostatnim moim poście coś wyczytałeś o konwerterze ?????.A ten typ postępowania (tłumik) to jest typowy przypadek strojeń i przestrojeń !!!.Poczytaj trochę w specjalistycznej literaturze to się SAM przekonasz !.

mgim
-

Post autor: mgim » 28 lis 2002, 23:49

Do btomko:
Gdybyś był w "moim terenie" gdzie 35 km. masz nadajnik pracujący (Brześć) w "pobliżu" harmonicznych (ŁOSICE) to te Twoje 99% przestrojeń za pomocą kondensatorów byłyby u mnie tym 1%.!!!

Marek Gila
-

Post autor: Marek Gila » 29 lis 2002, 22:49

Panowie, serdaczne dzięki za pomoc, zrobione. Wymieniłem cewkę na wejściu. Inna średnica i inny rdzeń chodzi po prostu super. Cewki które jeszcze nie tak dawno wymieniałem na inne, gdy robiło się stare pasmo w odbiornikach przywożonych teraz ta jedna wróciła do łaski. Sześciokrotna próba wyszukiwania automatycznego zakończyła się pozytywnie. Za każdym razem ta sama ilość stacji o tym samym poziomie, a czułość tak jak powinno być. Jeszcze raz dziękuje wszystkim.
Marek

ODPOWIEDZ