PHILIPS AS 640 - Problem z głowicą laserową CDM 12.1
PHILIPS AS 640 - Problem z głowicą laserową CDM 12.1
Witam. Wyżej wymieniona wieża miała problem z odczytem płyt CD. Początkowo cała mechanika działa poprawnie tylko był problem, bo wieża wywalała NO DISC. Rozebrałem, popatrzyłem i zauwazyłem ułamany magnes przy soczewce lasera (głowica Philips CDM 12.1). Kupiłem nowa głowicę (zamiennik VAM 1202). I tu pojawia się problem. Po złożeniu wszystkiego w całosć wieża widzi bezproblemowo wsadzone płyty (zmieniarka na 5 płyt) ale przy próbie odtwarzania wywala "Err". Głowica zachowuje się poprawnie - płyta zaczyna się kręcić, soczewka świeci, rusza się do góry, na dół lewo prawo, i po chwili zatrzymuje się płyta i wywala "Err". Próbowałem wszystkich rodzajów płyt, przeczyściłem styki, zimne luty, sprawdziłem taśmy flex i za każdym razem wywala Err. Ma ktoś jakiś pomysł? Może trafiłem na głowicę-bubel? Kiedyś wymieniałem oryginał CDM 12.1 na VAM 1202 i śmigało bezproblemowo. Mi się już skończyły pomysły. Tak myślę czy nie spróbować podstawić drugiej, nowej głowicy. Miał ktoś z was podobny problem? Jeżeli tak to poprosze o jakieś wskazówki, rady co jeszcze mógłbym sprawdzić. 

Podeślij zdjęcia starego i nowego modułu.
Lasery są bardzo wrażliwe na wyładowania elektrostatyczne, dlatego większość modułów posiada specjalne pole lutownicze zwane zworą technologiczną. Po testach to pole jest cynowane zwierając zasilanie lasera i taki "popsuty" moduł jest sprzedawany.
Żeby moduł ożył, należy go zainstalować (podłączyć wszystkie taśmy) i lutownicą zdjąć nadmiar cyny z pola lutowniczego. Jeśli cynę usuniesz przed montażem, prawdopodobnie uszkodzisz diodę laserową.
Lasery są bardzo wrażliwe na wyładowania elektrostatyczne, dlatego większość modułów posiada specjalne pole lutownicze zwane zworą technologiczną. Po testach to pole jest cynowane zwierając zasilanie lasera i taki "popsuty" moduł jest sprzedawany.
Żeby moduł ożył, należy go zainstalować (podłączyć wszystkie taśmy) i lutownicą zdjąć nadmiar cyny z pola lutowniczego. Jeśli cynę usuniesz przed montażem, prawdopodobnie uszkodzisz diodę laserową.