Audi Concert I Panasonic - brak treści na wyświetlaczu

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Audi Concert I Panasonic - brak treści na wyświetlaczu

Post autor: Motorpal » 01 kwie 2015, 21:08

Witam
Dostałem dzisiaj od kumpla radio samochodowe Audi Concert I wyprodukowane przez Panasonica (Matsushita). Podłączyłem je do akumulatora, żeby je sprawdzić. Plus akumulatora podłączyłem do plusa radia i do styku s-contact, a minus do minusa (do kostki ISO, nie na obudowę). Włączyłem je i okazało się, że wyświetlacz jest tylko podświetlony, nie ma ŻADNYCH znaków na wyświetlaczu. Dodam też, że radio nie potrzebowało kodu, bo po włączeniu świeciły się diody przycisków RDS i FM, ale nie świeciły diody od numerów stacji. Do tego sprawdziłem dokładnie płytę główną radia i pozostałe płytki i nie znalazłem żadnych uszkodzeń. Wobec tego mam pytanie: co może być przyczyną braku znaków na wyświetlaczu i braku sygnalizacji pozycji zaprogramowanej stacji? Czy już ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2015, 11:51

Zakładam że piny 4 i 7 na + i 8 na -. Nie wiem czy 4 to jest ten s-contact.
6- to podświetlenie
5- +12 do elektrycznej anteny z siłownikiem
3- linia K
2- Tel.
1- GALA

Jest to poprawne że nie świecą się numery do wyboru zaprogramowanych stacji. Dopiero po zapamiętaniu stacji pod danym numerem i kolejno ustawieniu częstotliwości, albo naciśnięciu jednego klawisza zaświeci się odpowiedni numer.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 02 kwie 2015, 12:03

timo66 pisze:Zakładam że piny 4 i 7 na + i 8 na -. Nie wiem czy 4 to jest ten s-contact.
6- to podświetlenie
5- +12 do elektrycznej anteny z siłownikiem
3- linia K
2- Tel.
1- GALA

Jest to poprawne że nie świecą się numery do wyboru zaprogramowanych stacji. Dopiero po zapamiętaniu stacji pod danym numerem i kolejno ustawieniu częstotliwości, albo naciśnięciu jednego klawisza zaświeci się odpowiedni numer.
Kolega dobrze zakłada, tak właśnie podłączyłem, a pin nr 4 jest od s-contact. Ale dzisiaj poważniej wziąłem się za radio, pomierzyłem napięcia na tranzystorach sterujących stabilizatorami - wszystko ok, oprócz jednego: jeden tranzystor PNP co zasila dwa stabilizatory zamiast na kolektorze mieć ok. 12V ma 1,35V (emiter tego tranzystora podłączony jest pod pin 7 kostki ISO, czyli pod + zasilania). Na bazę tegoż tranzystora jest podana masa przez inny tranzystor, na którym napięcia się zgadzają wg. serwisówki tego radia. Dodam też, że tranzystor ten zasila stabilizator 5V, który podaje napięcie na procesor od wyświetlacza i na diody od sygnalizacji stacji. Niedługo wymienię ten tranzystor, bo może jest już do wyrzucenia, jak będzie działać, to zamknę temat, jak nie, to będę pisać. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 13:12 przez Motorpal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2015, 13:00

Motorpal pisze:jeden tranzystor PNP co zasila dwa stabilizatory zamiast na kolektorze mieć ok. 12V ma 1,35V (emiter tego tranzystora podłączony jest pod pin 8 kostki ISO, czyli pod + zasilania).
8 to jest -
Trochę zamotanie to napisałeś, ale masz -na bazie, jak i na emiterze? A kolektor do wejścia stabilizatora? W aucie większość elementów jeśli nie wszystkie są włączane po minusie.
Masz jakiś schemat do tego?

Obrazek

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 02 kwie 2015, 14:50

Sory, pomyliłem się, ale już poprawiłem poprzedni post. A więc na tranzystor ten napięcie 12V jest podawane na emiter, bazą steruje drugi tranzystor, a kolektor podłączony jest do wejść stabilizatorów. Na kolektorze powinno być ok. 12V, a u mnie jest niestety 1,35V. Załączam fragment schematu ze stabilizatorami, tranzystor, który steruje stabilizatorami to Q602.
Załączniki
Schemat.jpg

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2015, 15:31

Nie widzę całego schematu, ale bardziej sugerował bym się że stabilizator 8V jest padnięty. Z IC607 napięcie jest podawane na IC608 , czyli stabilizator 5V.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 02 kwie 2015, 15:40

timo66 pisze:Nie widzę całego schematu, ale bardziej sugerował bym się że stabilizator 8V jest padnięty. Z IC607 napięcie jest podawane na IC608 , czyli stabilizator 5V.
Obawiam się, że kolega myli się co do tego, że IC607 podaje napięcie na IC608. Wystarczy przyjrzeć się dokładniej na fragment schematu i na wartości napięć przy stabilizatorach. A i wylutowałem oba stabilizatory, żeby sprawdzić, czy są w porządku i okazuje się, że są dobre. Radio odpaliłem bez tych stabilizatorów i zamiast 1,35V na kolektorze tranzystora Q602 było 0,99V, co mnie bardzo zdziwiło. Dlaczego tak się stało?

PS. Jak coś to mogę przysłać cały schemat tego radia. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2015, 15:45

Jak bym widział cały schemat, bo był bym na pewno mądrzejszy.
Motorpal pisze:Obawiam się, że kolega myli się co do tego, że IC607 podaje napięcie na IC608. Wystarczy przyjrzeć się dokładniej na fragment schematu i na wartości napięć przy stabilizatorach.

To jaki jest sens podawać na stabilizator 8V napięcie 5V?

Masz 8V?
Masz 5V?
Jeśli nie, to nie ma napięcia 13V z lini SM+B

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 02 kwie 2015, 15:55

Czyli najprawdopodobniej winny jest Q602. Wymienię, go, wlutuję stabilizatory i zobaczę, co to dało. Dzięki za pomoc, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 03 kwie 2015, 10:42

A czym jest sterowany Q601?

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 14 kwie 2015, 20:45

A więc jednak padł tranzystor Q602. Podmieniłem go tranzystorem BD140, wlutowałem stabilizatory na 8 i 5V, podłączyłem zasilanie, włączyłem radio i nareszcie wyświetlacz zaczął pokazywać znaki. Niestety, nigdzie nie mogłem dostać tranzystora 2SB1073TX ani jego zamiennika. Dostałem jedynie tranzystor o prądzie kolektora do 1A, a 2SB1073TX ma prąd kolektora do 4A. Ale w radiu taki sam tranzystor (Q55) steruje jeszcze innym stabilizatorem (IC52 78M08) i tranzystorem polowym. Moje pytanie: czy mogę wykonać taką zamianę bez obawy, że ten słabszy tranzystor się uszkodzi?. Załączam schemat.
Pozdrawiam.
Załączniki
Schemat.jpg

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 kwie 2015, 21:16

Zamiana zawsze może być ryzykowna, szczególnie zwracając uwagę na to że już raz się spalił ten tranzystor. Pytanie teraz, jaki był powód że ów tranzystor się spalił? Są widoczne jakieś zwarcia, przygrzane miejsca?

Nie wiem czy pinout pasuje, ale możesz dać np. >>>ZXTP2012G<<<

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 14 kwie 2015, 21:40

Możliwe, że poprzedni właściciel przeciążył styk ACC (załączający zmieniarkę CD), ponieważ tranzystor Q602, co mi się uszkodził podawał również napięcie 12V na wyżej wspomniany styk. Zwarć żadnych nie ma ani przygrzanych miejsc.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 15 kwie 2015, 18:07

Zamieniłem tranzystory i wszystko działa jak należy. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ