TV Daewoo k14c5n - Wyłącza się

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

TV Daewoo k14c5n - Wyłącza się

Post autor: UL1211N » 23 lut 2014, 22:58

Witam. Mam wymieniony wyżej telewizorek i mam problem. Po włączeniu do prądu kontrolka świeci na pomarańczowo. Można go bezproblemowo włączyć pilotem - kontrolka zaczyna świecić na zielono. Przetwornica i WN się załącza i najpierw na ekranie pokazuje się szary obraz z białymi paskami i po ok 2sek. włącza się "śnieżenie" obrazu i po ok 3sek WN i przetwornica się wyłącza i kontrolka zmienia kolor na pomarańczowy i nie można nic zrobić. Trzeba wyłączyć z gniazdka i włączyć z powrotem. Dziwny objaw. Mam podejrzenie na pamięć ale może ktoś z was ma jakiś pomysł co mu dolega. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 lut 2014, 20:31

Najpierw pamięć, obecnie coraz więcej usterek elektroniki jest zaprogramowanych.
Jeśli wyczyszczenie EEPROM / wgranie od nowa wsadu procesora nie pomoże, możesz zacząć szukać wyschniętych elektrolitów albo innego uszkodzenia elektrycznego.

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 01 mar 2014, 9:03

Przede wszystkim zacznij od sprawdzania zasilacza, bo w tych TV do podstawa.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 01 mar 2014, 20:27

Ja bym poszukał wyschniętych elektrolitów.

UL1211N
-
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2014, 18:48
Lokalizacja: Jarocin, podkarpackie

Post autor: UL1211N » 17 mar 2014, 8:13

Witam. Dawno mnie nie było na forum. Rozwiązałem problem. Pod taką gąbeczką od strony druku znalazłem 2 przecięte ścieżki, zalutowałem je, usunąłem zimne luty z procesora iwszystkich scalaków oraz z obszaru gorącego. Po tych zabiegach telewizor dało się włączyć za 3-4 razem (wtedy już się nie wyłączał) Podmieniłem dla pewności pamięć na czystą bez programowania i telewizor śmiga aż miło. Ustawiłem język i system TV i resztę ustawień i jest wszystko w porządku. Już się bałem że procek takie cyrki odstawia. Dzięki wszystkim za pomoc. :)

ODPOWIEDZ