Transformator ts Zatra 100/5, jakie napiecia?

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Transformator ts Zatra 100/5, jakie napiecia?

Post autor: Damian89 » 28 maja 2013, 11:38

Witam
Panowie, otóż mam na stanie transformator Zatra TS100/5, czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi jakie napięcia są na wyprowadzeniach uzwojenia wtórnego?
Za wszelka pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Załączniki
Zdjęcie0134.jpg
ts 100/5

krzych51
-
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, 13:16
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: krzych51 » 28 maja 2013, 12:15

Witam
znalazłem na innym forum:
2*22.5V 2A
8.4V 2A
28V 0.4A

Pozdrawiam
Krzych

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 28 maja 2013, 12:34

Dzieki @krzych51 jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć na jakich wyprowadzeniach jest jakie napięcie.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 28 maja 2013, 13:32

Skoro posiadasz ten transformator nie powinno Tobie sprawić problemu zbadać napięcie na zaciskach wtórnych.
Ale jeśli nie jesteś pewny siebie to jednak to zostaw, bo będziesz bezpośrednio obok napięcia pierwotnego. :!: Trzeba zachować ostrożność i grozi to uszczerbkiem na zdrowiu. :!:

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 28 maja 2013, 13:49

Pytam bo nie jestem pewien :neutral:

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 28 maja 2013, 17:57

Transformator jest podłączony aktualnie do jakiegoś układu czy wolnostojący?
Znalazłem tylko to samo co krzych51, ale był stosowany w Unitrze WS303 to może ze schematu da się odczytać.

Można też trochę wywnioskować od grubości przewodu przylutowanego, bo wyżej amperaż jest podany, ale coś mi się nie zgadza. :neutral:

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 28 maja 2013, 18:24

W obecnej chwili jest podłączony, ale na pierwotnym, na zdjęciu widać jeszcze stan podłączenia wtórnego. Co się nie zgadza?

od lewej jadac zakładam 22.5V, drugie masa, trzecie 22.5V, czwarte 28V, piąte masa, szóste 8,4V.
Załączniki
ws 303.jpg
ws 303.jpg (40.89 KiB) Przejrzano 8010 razy

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 28 maja 2013, 18:59

Nie zgadzało mi się trochę ten ostatni 8.4V 2A. Dość chudy. Ale w sumie napięcie nie jest duże, a żarówka 7V/35mA.
Chociaż nie musi zgadzać się kolejność na schemacie z rzeczywistymi wyprowadzeniami transformatora, ale mogli pod konkretny transformator projektować.
Jednakże ogólnie bym się zgodził biorąc pod uwagę schemat tak jak napisałeś jak są wyprowadzenia.


Ogólnie polecam zaopatrzyć się w końcówki do miernika z krokodylkami. Sam sobie takie zrobiłem i można bezpiecznie badać transformator. Oczywiście z dużą ostrożnością i jeśli jest się pewnym co się robi.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 28 maja 2013, 19:30

Po ilości przylutowanych przewodów sadze ze i na to by wychodziło, środkowy masa rozprowadzony po całym układzie dwa krawędziowe przewody zasilanie końcówki mocy symetryczne. Niby wszystko pasuje.

ODPOWIEDZ