Wieza SONY - przestrojenie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Gustafo
-
Posty: 10
Rejestracja: 14 lis 2002, 12:50
Lokalizacja: Wrocław

Wieza SONY - przestrojenie

Post autor: Gustafo » 22 lis 2002, 13:39

Mam taka stara wieze jeszcze z gramofonem, ale tuner jest na stary zakres, jak ja przestroic, zeby grala na nowym zakresie?

sbuli
-
Posty: 15
Rejestracja: 19 lis 2002, 21:05

Post autor: sbuli » 22 lis 2002, 14:00

Czasem jak sprzęt jest "modny" tzn. jak było go dużo sprzedane to pojawiają się opisy jak przestroić głowicę. Czyli zmienić kondensatory dostroić cewkami . Ale najczęściej jest to do sprzętu polskiego.
Więc najprościej jest przestroić konwerterem tylko pasmo będzie dzielone i trzeba przełączać zakresy przełącznikiem. Jak jest na pilota to można znaleśc jakiś sposób aby to przełączenie zrealizować z pilota . Np na fm1 jest pasmo 88-98 a na fm2 98-108. Zależy od rozwiązania i potrzeby klienta.
Pozdrawiam Sławek

Gustafo
-
Posty: 10
Rejestracja: 14 lis 2002, 12:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Gustafo » 22 lis 2002, 14:13

hmm, ona nie jest na pilota i nie mam pojecia, jak to zrobic :(

mgim
-
Posty: 61
Rejestracja: 23 lis 2002, 10:13
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: mgim » 23 lis 2002, 10:27

Między antenę "teleskopową" a wejście z tej anteny na płytkę drukowaną wstaw konwerter i podłącz zasilanie.

zhu
-
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2002, 6:28

Post autor: zhu » 23 lis 2002, 12:31

... i z tyłu obudowy zainstaluj przełącznik podzakresów opisanych w poprz. poście .

djlj24
-
Posty: 60
Rejestracja: 20 lis 2002, 21:15
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: djlj24 » 23 lis 2002, 13:40

Jak masz opisaną skalę w nowych częstotliwościach to po prostu wywal kondensatory skracające (równoległe do kondensatora strojeniowego). Zabawa z konwetrerem grozi znerwicowaniem. Konwerter stosuje się tylko wtedy gdy nie ma innego sposobu (np. panasonic na syntezie).

mgim
-
Posty: 61
Rejestracja: 23 lis 2002, 10:13
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: mgim » 23 lis 2002, 19:01

djlj24 pisze:..........Zabawa z konwetrerem grozi znerwicowaniem....
Nie wiem dlaczego.Najbardziej prosty sposób przestrojenia o ile masz "pewne" konwertery.

Marek81
-
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2002, 17:40
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Marek81 » 24 lis 2002, 14:21

Witam.
Dobry opis przestrajania głowic UKF znajdziesz tu: http://www.elektronika.owg.pl/
Pozdrawiam.

djlj24
-
Posty: 60
Rejestracja: 20 lis 2002, 21:15
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: djlj24 » 25 lis 2002, 21:10

Co do konwertera to rzeczywiście zależy jaki. Ale zawsze jest lepiej wylutować 2 lub 3 kondensatory i zestroić na pełne pasmo a nie przełaczać i zastanawiać się gdzie co jest.

mgim
-
Posty: 61
Rejestracja: 23 lis 2002, 10:13
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: mgim » 25 lis 2002, 21:58

Jak masz konwerter z "dobrej firmy" zestrojony,to zakładasz i nie zastanawiasz się gdzie co jest.Bo wszystko jest na swoim miejscu.

tolo
-
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2002, 17:09

Post autor: tolo » 25 lis 2002, 22:05

Taniej jest po prostu wylutować kondensatory równoległe do cewek i zestrojić cały układ.

Marek81
-
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2002, 17:40
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Marek81 » 26 lis 2002, 17:55

Witam.
Jest jeszcze jedna metoda - wymiana głowicy. Jest jeden warunek: radio jest strojone napięciowo. Sprawdza się bardzo dobrze w sprzętach wysokiej jakości. Koszt takiej głowicy to 20-25 zł, jest wielkości połowy pudełka zapałek, ma trzy obwody strojone i jest bardzo czuła.
Stosowałem już kilka razy, zawsze z dobrym rezultatem.
Co najważniejsze: nie wymaga dodatkowego przełącznika podzakresów.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ