Monitor LCD Belinea Model 10 15 36

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HV
-
Posty: 72
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:42
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Monitor LCD Belinea Model 10 15 36

Post autor: HV » 23 lip 2012, 14:41

Witam mam problem z monitorem ww. Mianowicie po włączeniu go ekran na sekundę się zapala i nagle gasnie. Myśle że to scalak w zasilaczu. Tzw SMPS GREN CHIP CONTROL. TEA 1533AP.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 23 lip 2012, 20:54

Sprawdź inwerter i świetlówki.

roman21
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 18 wrz 2006, 17:04
Lokalizacja: gryfice

Post autor: roman21 » 24 lip 2012, 18:23

Podświetl czymś ekran,jeżeli będzie na nim widać obraz,to wina inwertera albo świetlówek.

Awatar użytkownika
HV
-
Posty: 72
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:42
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Post autor: HV » 08 sie 2012, 4:32

Dolazłem do sedna sprawy to jednak TEA 1533AP w zasilaczu. Inwerter działa. Tylko musze scalaka kupić. :grin:

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 08 sie 2012, 22:46

Często też padają kondensatory po stronie wtórnej w inverterze i to by trzeba sprawdzić na początku - bo objawy w Twoim przypadku sugerują przeciążenie w inverterze u załącza się "protect" Ale, rozumiem, że tego TEA pomierzyłeś i na 100% jest uszkodzony.

Awatar użytkownika
HV
-
Posty: 72
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:42
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Post autor: HV » 09 sie 2012, 6:15

Tak dla profilaktyki zmieniłem kondki w inerterze ale problem nie znikał.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 09 sie 2012, 23:33

A może trafo jest uwalone?

lukas15
-
Posty: 57
Rejestracja: 21 lis 2011, 20:08
Lokalizacja: Wąbrzeźno

Post autor: lukas15 » 10 sie 2012, 20:29

Ja mam 3 monitory tak samo niedziałające (po włączeniu wygasa podświetlanie obrazu).
Moje marki to Philips, Sony i chyba OCTION.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 12 sie 2012, 13:27

lukas15 pisze:Ja mam 3 monitory tak samo niedziałające (po włączeniu wygasa podświetlanie obrazu).
Moje marki to Philips, Sony i chyba OCTION.
No i... ?
Coś pomierzyłeś, czy tylko zgadujesz, że taka sama usterka?

Awatar użytkownika
HV
-
Posty: 72
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:42
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Post autor: HV » 12 sie 2012, 18:51

Zakupiłem scalaka dziś go wmontowałem i działa jak talala. :grin: :grin: :grin:

lukas15
-
Posty: 57
Rejestracja: 21 lis 2011, 20:08
Lokalizacja: Wąbrzeźno

Post autor: lukas15 » 19 sie 2012, 22:34

000andrzej pisze:
lukas15 pisze:Ja mam 3 monitory tak samo niedziałające (po włączeniu wygasa podświetlanie obrazu).
Moje marki to Philips, Sony i chyba OCTION.
No i... ?
Coś pomierzyłeś, czy tylko zgadujesz, że taka sama usterka?
Próbowałem się za to zabrać, ale nie dałem rady :(

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 21 sie 2012, 17:12

Przynajmniej jeden monitor odzyskany.

ODPOWIEDZ