Zepsuty telewizor - nie zapal się.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
polak27
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 05 gru 2011, 0:12
Lokalizacja: Białystok

Zepsuty telewizor - nie zapal się.

Post autor: polak27 » 07 cze 2012, 14:33

Witam. Pojawił się u mnie w domu następujący problem z telewizorem. Nie zapala się, a dioda włączenia miga. Po odłączeniu zasilania i włączeniu problem nadal jest. Gdy posłucha się go z bliska słychać jak pracuje z krótką przerwą - kręci się i zwalnia, kręci się i zwalnia itd. Telewizor ostatnimi czasy włączał się coraz dłużej, ostatnio ponoć włączył się dopiero po pół godziny, teraz zaś już wcale. Co może być tego przyczyną i czy jest jakaś możliwość naprawienia go?

Model telewizora to Samsung LE40S7

mathieiov
Moderator
Posty: 831
Rejestracja: 31 lip 2005, 9:04
Lokalizacja: --

Post autor: mathieiov » 07 cze 2012, 15:08

To dobrze że się nie zapala, pożar nie jest pożądany ;) Objawy wskazują na zasilacz, mogą to być wyschnięte kondensatory elektrolityczne w przetwornicy.

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 07 cze 2012, 19:00

...Albo z przeciążenie zasilacza... Przyczyn może być mnóstwo, a niewiadomych jeszcze więcej, łącznie z mnogością typów telewizorów.
Chyba trzeba wreszcie kupić sobie szklaną kulę...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 cze 2012, 19:29

Jak TV ma 5lat i więcej, to raczej to był zaplanowany zgon przez SAMSUNG Electronics.
Pewnie cala usterka to tylko kwestia wgrania kablem serwisowym na nowo FLASH ROMa.
Szkoda tylko że każdy producent, ma właściwie swój standard kabla serwisowego, no przeważnie te złącza to też morderstwo w biały dzień, tak to odnalezienie usterki i ewentualna naprawa mogłaby być prostsza.
Ja ogólnie pierwsze co zrobiłem w moim TV to w opcja wyłączyłem automatyczne aktualizowanie czasu, i mam rok 2000, przynajmniej VPU nie odkryje że mu gwarancja już mineła, i należy paść.
DOWN. To jest żartem pisane :grin: :wink:
Ostatnio zmieniony 08 cze 2012, 8:01 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 07 cze 2012, 22:08

kayron - a skąd Ty taką hipotezę wytrzasnąłeś? Masz jakiś dowód?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2077
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 07 cze 2012, 23:22

Ja osobiście miałem tak z napędami cd/dvd do kompa firmy LG, żaden nie wytrzymał po okresie gwarancyjnym dłużej niż parę miesięcy. Niby 3 sztuki raptem ale od tamtego czasu wybieram inne firmy.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 cze 2012, 8:23

Nie trzeba stosować, żadnych podejrzanych technik, wystarczy, że wsadzili kondensatory na 85stopni tam gdzie powinny być na 105 do pracy impulsowej w dodatku. 2lata, czasem mniej i po elkach ;). Po drugie, niektóre modele bardzo mocno się rozgrzewają, wsadzając telewizor w jakąś półkę, albo blisko ściany, kaloryfera zmniejszamy jego żywotność.
To nie te czasy, że można było na rubinie wodę ugotować ;), a on dalej działał.

Jak już wspominał kolega, trzeba sprawdzić elektrolity. Przyczyn może być mnóstwo, albo padła przetwornica od podświetlania matrycy. Co jest częsta usterką w LCDkach.
Jeżeli chodź trochę znasz się na naprawie TV, miernik w łapę i jazda, ale oczywiście nie polecam sprawdzania napięcia na świetlówkach od podświetlenia, bo będziesz musiał kupić nowy miernik ;).

polak27
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 05 gru 2011, 0:12
Lokalizacja: Białystok

Post autor: polak27 » 08 cze 2012, 13:40

Na reperacji obecnie jeszcze niezbyt się znam, ale chętnie czegoś nowego nauczyłbym się. Elektronika obca mi nie jest. Szczególnie jak znam życie to pewnie zaraz rodzice będą chcieli kupić nowy tv, a dobrze byłoby żeby uniknęli tego wydatku jeśli istnieje jakaś szansa naprawienia tego. Gdyby ktoś znał jeszcze szczegółowe wskazówki jak w takiej sytuacji należałoby postępować w celu zlokalizowania usterki byłbym niezwykle wdzięczny.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 cze 2012, 14:06

Po pierwsze rozkręcic ;), po drugie, zlokalizować zasilacz, po trzecie, znaleźć dokumentacje, jakie powinny być na wyjściu napięcia na przetwornicy. Przy rozkręcaniu radzę uważać, niektóre modele były dziwnie projektowane i potrafią być wywrotne po odkręceniu tylnej osłony. Uważaj by ci TV nie bamsnął na matrycę.

polak27
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 05 gru 2011, 0:12
Lokalizacja: Białystok

Post autor: polak27 » 08 cze 2012, 15:04

http://tv.manualsonline.com/manuals/mfg ... s=12808192

tu znalazłem dokumentację dla kilku modeli i w zakładce Recommendations for use jest Technical and Environmental Specification. Który parametr powinien mnie interesować?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 cze 2012, 18:02

W instrukcji obsługi to tego nie znajdziesz ;).

polak27
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 05 gru 2011, 0:12
Lokalizacja: Białystok

Post autor: polak27 » 09 cze 2012, 10:02

Temat już nieaktualny bo najzwyczajniej w świecie ojciec podwiózł tv do naprawy i w ciągu 20 minut wymieniono zasilacz. Jest już ok. A jeszcze tak z ciekawości gdzie znalazłbym tę informację o napięciach na zasilaczu?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 09 cze 2012, 11:18

W service manual.

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 09 cze 2012, 21:22

Postudiuj trochę budowę i naprawę zasilaczy impulsowych. Inna sprawa w dzisiejszych czasach łatwiej i taniej jest wymienić płytkę za kilkadziesiąt złotych niż doktoryzować się co jest zepsute.

ODPOWIEDZ