Silniczek krokowy 15V

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
pyt9o
-

Silniczek krokowy 15V

Post autor: pyt9o » 02 sie 2011, 23:18

Obrazek
Zepsuł mi się silniczek 15 V (zdjęcie powyżej) do golarki i muszę kupić taki nowy tylko nigdzie nie mogę znaleźć z taką końcówką, co radzicie? Próbowałem końcówkę w jakiś sposób zdjąć, ale bezskutecznie.

Wachi
-

Post autor: Wachi » 03 sie 2011, 9:03

Możesz ją przemierzyć suwmiarką i zlecić tokarzowi dorobienie takiej samej

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 sie 2011, 3:12

To mi wygląda na najzwyklejszy silnik DC. Możesz spróbować zdjąć tą, ale to może wiązać się z uszkodzeniem mechanicznym silnika lub tego elementu więc trzeba to robić delikatnie. Producent zakładał, że nikt tego nie będzie zdejmował i kupi nową maszynkę. Zamiennik powinien mieć takie same wymiary i inne parametry (moment, RPM, napięcie zasilania itd.), a znalezienie takiego silnika nawet bez "ustrojstwa" na końcu może okazać się trudne jeżeli nie niemożliwe. Ten niesymetrycznie umieszczony bolec na końcu tego "ustrojstwa" odpowiada za przesuwanie się ostrzy. Najprawdopodobniej wykonane jest z miękkiego metalu, więc zbić je tak żeby się przy tym nie odkształciło będzie ciężko, więc najlepiej było by je zdjąć poprzez ściągnięcie za pomocą jakiegoś innego "ustrojstwa", żeby założyć to na nowy (identyczny) silnik będzie potrzebna jakaś prasa, albo chociaż imadło i jakieś podkładki. Widziałem swego czasu podobne (bez ustrojstwa) na jakiejś aukcji w stanach za dolara czy nawet mniej. Mieli tego na kilogramy, ale przy jednej sztuce wysyłka jest sporo droższa niż silniczek. Dodam jeszcze, że nie były to chińskie silniczki tylko oryginalne amerykańskie, a w Polsce za te pieniądze kupienie nawet chińskiego będzie Cię kosztowało znacznie więcej. Napięcie 15V jest dość nietypowe, więc radził bym to jeszcze raz sprawdzić, chyba, że jest tam jakaś tabliczka znamionowa :mrgreen:

pyt9o
-

Post autor: pyt9o » 07 sie 2011, 23:39

Dzięki za odp.

Najprawdopodobniej jak dostanę po niedzieli nowy silniczek to będę musiał się pomęczyć nad zdjęciem tego 'ustrojstwa' :) i dopasowaniem odpowiednio do zakupu. Chociaż zwymiarowanie i oddanie tego tokarzowi również jest dobrym pomysłem.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 11 sie 2011, 19:34

Tak naprawdę wystarczy kupić zbliżony parametrami silnik. W obi są pręty mosiężne, fakt, że minimum chyba z pół metra musisz kupić,potem dajesz do wytoczenia otwór na ośkę nowego silnika, oczywiście pasowanie na ciasno, podgrzewasz powstałą tuleję i nabijasz.
Większość takich rozwiązań, to wprasowywanie na oś silnika na gorąco. Bardzo ciężko to zbić, a często kończy się to pęknięciem ośki.
Najprościej można też przykręcić "środek" z kostki elektrycznej, bo i tak potrzebujesz element popychacza działający mimośrodowo, więc biciem elementu nie musisz się przejmować.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 12 sie 2011, 12:31

Może w celu zdjęcia mimośrodu z osi silnika (ciasne pasowanie) można wykorzystać różnicę rozszerzalności cieplnej stopów metali z jakich są wykonane oś i mimośród? Czyli podgrzać lub schłodzić i w którymś przypadku mimośród powinien się zsunąć z osi bez zbytniego oporu.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 23 sie 2011, 12:32

Mam podobny silniczek z troche krótszą końcówką, tyle że na 7,5V

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 23 sie 2011, 13:51

Można spróbować zmrozić ośkę silnika i może zejdzie. są na znanym portalu środki do szukania zimnych lutów, zmrażające ścieżki. Powinny się nadać.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 23 sie 2011, 20:09

W każdym hipermarkecie i sklepie komputerowym można kupić tzw. sprężone powietrze Nie wiem jak z tymi droższymi, ale z tych tańszych po odwróceniu puszki do góry nogami wycieka ciekły gaz, który potrafi nieźle zmrozić.

ht6542
-

Post autor: ht6542 » 24 sie 2011, 9:21

Albo po prostu podgrzej to palnikiem gazowym :)

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 wrz 2011, 23:38

A ja twierdzę, że silnik jest w obudowie i jak wymiary nie będą identyczne to nie będzie pasował, chyba, że masz możliwość ruszenia tego tematu i jakiś luz w obudowie. Kolejnym problemem są parametry bo producenci robią je na zamówienie i nie znajdziesz silnika o tych samych parametrach i wymiarach na 99%. Co do różnicy temperatur to najprościej chyba wsadzić go na noc do zamrażalnika (najlepiej w woreczku) i spróbować wtedy. Poza tym najprawdopodobniej sworzeń silnika ma zagniecenia, które uniemożliwiają przesuwanie się tego miedzianego elementu.

ODPOWIEDZ