PHILIPS 21PT5507 nie uruchamia się

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

PHILIPS 21PT5507 nie uruchamia się

Post autor: Rachel » 18 lip 2011, 13:56

Witam !

Po uruchomieniu obraz pojawia się przez chwilę, następnie ekran robi się czarny i przekaźnik pstryka 10 razy po czym ekran nadal jest czarny.

Posprawdzałem napięcia na zasilaniu i wszystkie się zgadzają.
Co jeszcze mogę sprawdzić ? Co może być tego przyczyną ?

Proszę o fachową pomoc.

Pozdrawiam.

Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

Post autor: Rachel » 19 lip 2011, 17:53

Ktoś mi podpowiedział, żebym pomierzył napięcia na siatkach i katodach kineskopu.
Pomierzyłem, oto schemat :

Obrazek
Odrazu po włączeniu TV wszystkie napięcia są poprawne do momentu gdy przekaźnik zacznie pstykać.

Jak już zacznie "pstykać" od V11 do V16 wszystkie wynoszą 0V napięcie na kolektorze 7331 wynosi rowniez 0V.

Gdzie dalej szukać ?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 19 lip 2011, 19:45

Nie jestem specjalistą od telewizorów ale próbował bym ustalić przyczynę przełączania przekaźnika który wydaje mi się ma coś wspólnego z zasilaczem (obwodami zasilania). Sprawdził bym również trafo powielacz.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 20 lip 2011, 1:37

Zazwyczaj powodem podobnej usterki (w różnych modelach telewizorów) są wyschnięte elektrolity przy zasilaczu impulsowym. Głównie chodzi o napięcie zasilające cyfrówkę odbiornika.

Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

Post autor: Rachel » 20 lip 2011, 7:54

Teraz jest jeszcze ciekawiej. Bo znalazłem zimne luty przy układzie generatora z rezonatorem kwarcowym. Po poprawieniu ich i ponownym uruchomieniu TV przetwornica bardzo piszczy. Spróbuje wymienić te elektrolity i dam znać jak poszło.

Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

Post autor: Rachel » 20 lip 2011, 15:43

Chyba znalazłem co jest uszkodzone.
Obrazek

zmierzyłem napięcie między 8 i 9 wyprowadzeniem transformatora i wynosiła 0V, później wylutowałem trafo i zmierzyłem oporność między 8 i 9 pinem wynosiła 0 ohm. Czyli tak jakby trafo było walnięte tak ?

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 20 lip 2011, 16:06

Nie ma 0ohm tylko twój miernik nie mierzy bardzo małych wartości.Jest to trafo impulsowe wiec rezystancja się nie sugeruj.Sprawdź na początku sama przetwornice.Sprawdź pojemności, klucz,kondensatory w szczególności gasikowe bo lubią przywierać.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 20 lip 2011, 16:52

Philipsy są bardzo trudne w serwisowaniu, może być kilka przyczyn usterki, po pierwsze trafopowielacz doznał przebicia, po drugie, j/w już koledzy wspomnieli sprawdzić kondensatory. Ogólnie w tych modelach stosowało się tak zwane serwis kity, wymieniało się kilka-kilkanaście elementów. OTV Philips to koszmar serwisanta :).

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 21 lip 2011, 16:45

Jeżeli to problem z zasilaniem to może ten link w czymś pomoże. Chociaż to zasilacze komputerowe to jest tam opisane w czym jest problem gdy piszczy. Kondensatory filtrujące, tranzystory, dławiki i transformator to główne przyczyny.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 21 lip 2011, 18:26

Masz cały schemat telewizora ?

Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

Post autor: Rachel » 21 lip 2011, 22:12

Obrazek

uszkodzony był tranzystor 7460, między kolektorem i emiterem było zwarcie, dlatego piszczało trafo.

Wymienie tranzystorek i zobaczymy. Napisze jak wymienię.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 lip 2011, 7:22

Czyżby to był tranzystor odchylania LINI ??, jeżeli tak to wymień też kondensatory w odchylaniu H, szczególnie te gaszące impulsy, jak ktoś wspominał "gasikowe". Dobrze jest też sprawdzić trafo miernikiem indukcyjności. Czasem serwisy RTV mają takie na składzie, myślę, że jak poprosisz to ci sprawdzą trafo. Oczywiście w przypadku jak po wymianie tranzystor od razu "poleci". Sprawdź też po wymianie czy sam tranzystor się nie grzeje za bardzo, to może być oznaka "pustych" w/w kondensatorów.

Rachel
-
Posty: 31
Rejestracja: 04 gru 2010, 8:18
Lokalizacja: że inaczej

Post autor: Rachel » 26 lip 2011, 11:54

Wymieniłem tranzystor, elektrolity na zasilaniu i przy tranzystorze. Po włączeniu telewizor nie daje znaku życia :( być może rzeczywiście to trafo jest popsute ?

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 26 lip 2011, 12:49

Czemu nie sprawdzasz po kolei idąc od zasilania tylko odrazu bierzesz się za środek.Sprawdź przetwornice,pomierz,potem obciąż i sprawdź napięcia czy są stabilne itp.Dopiero po upewnij się ze masz zasilanie sprawne szukaj reszty jak nie działa.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 26 lip 2011, 13:06

To nie jest samsung, w Philipsie przetwornica jest synchronizowana z odchylaniem lini, jak odchylanie nie będzie działać prawidłowo to i przetwornica będzie się wyłączać.
Mówiłem, philips jest wredny w serwisie. Jak nie jesteś pewny trafopowielacza nic dalej nie zdziałasz.

ODPOWIEDZ