Pewnie, że prościej. Głowica z Amatora daje się jednak bardzo prosto i szybko przestroić (Zajęło mi to dziś 20 minutmatelektronik pisze:A nie prosciej byloby zastosowac gotowy konwerter UKF? Koszt takiego ukladu to ok 20zl. Sam kiedys przerabialem mojej mamie kuchennego Amatora. Lapie bez problemu teraz od 87MHz.
Jak przestroić odbiornik Amator 2 Stereo.
-
ZbeeGin
Zamierzam przestroić mojego amatora więc odkopałem ten temat (lubię się czasem pobawić w archeologa
).
O ile dobrze słyszałem wszystkie amatory miały tą samą głowicę toteż wydaje mi się, że z moją trójką kłopotu nie będzie.
Mam pytanie do kol. ZbeeGin, czy w parze stroimy najpierw trymer potem cewkę (lub odwrotnie) czy wszystko jednocześnie?
O ile dobrze słyszałem wszystkie amatory miały tą samą głowicę toteż wydaje mi się, że z moją trójką kłopotu nie będzie.
Mam pytanie do kol. ZbeeGin, czy w parze stroimy najpierw trymer potem cewkę (lub odwrotnie) czy wszystko jednocześnie?
Co prawda ja ZbeeGin nie jestem, aczkolwiek:
najpierw ustawiasz pokrętło częstotliwości na końcu zakresu i trymerem ustawiasz częstotliwość heterodyny na 118,7MHz, później przechodzisz na początek pasma i cewką stroisz na 98,2MHz. Całość trzeba kilkakrotnie powtórzyć.
Później następuje strojenie obwodów wzmacniacza w. cz.
najpierw ustawiasz pokrętło częstotliwości na końcu zakresu i trymerem ustawiasz częstotliwość heterodyny na 118,7MHz, później przechodzisz na początek pasma i cewką stroisz na 98,2MHz. Całość trzeba kilkakrotnie powtórzyć.
Później następuje strojenie obwodów wzmacniacza w. cz.
Najpierw górną częstotliwość ustawiasz.
Tu masz całą procedurę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... estrojenie
Tu masz całą procedurę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... estrojenie
Chodziło mi o to czy w przypadku cewki L104 i trymetru C108 przy strojeniu "kręcimy" najpierw cewką potem trymetrem czy wszystkim naraz?
ZbeeGin (no prawie) wszystko pięknie opisał lepiej jak w przypadku tego gościa na elektrodzie przynajmniej
Pytałem o parę L104-C108 i następną "trzecią".
PS : No i dalej nie wiem czy wszystkie amatory miały tą samą głowicę (mam amatora 3)
ZbeeGin (no prawie) wszystko pięknie opisał lepiej jak w przypadku tego gościa na elektrodzie przynajmniej
Pytałem o parę L104-C108 i następną "trzecią".
PS : No i dalej nie wiem czy wszystkie amatory miały tą samą głowicę (mam amatora 3)
Czyli zsumowując to wszystko :
- wycinam niepotrzebne kondensatory
- podłączam długą antenę
- "wędruję" na początek skali i cewką L106 próbuję złapać jakąś stację w tych okolicach
- skracam antenę
- -||- na koniec skali i trymetrem próbuję zrobić to samo co wyżej
- powtarzam to wszystko z drugą parą (radio ustawione na stacji, którą udało mi się odebrać strojąc pierwszą parę) staram się uzyskać jak najlepszy poziom sygnału patrząc na wsakźnik.
- robię to samo z trzecią parą
Nawet proste to, a w serwisie "krzyknęliby" sobie z 50zł.
PS : Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
- wycinam niepotrzebne kondensatory
- podłączam długą antenę
- "wędruję" na początek skali i cewką L106 próbuję złapać jakąś stację w tych okolicach
- skracam antenę
- -||- na koniec skali i trymetrem próbuję zrobić to samo co wyżej
- powtarzam to wszystko z drugą parą (radio ustawione na stacji, którą udało mi się odebrać strojąc pierwszą parę) staram się uzyskać jak najlepszy poziom sygnału patrząc na wsakźnik.
- robię to samo z trzecią parą
Nawet proste to, a w serwisie "krzyknęliby" sobie z 50zł.
PS : Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Na koniec.elemaniac pisze:- "wędruję" na początek skali i cewką L106 próbuję złapać jakąś stację w tych okolicach
Myślę, że dobrze, choć ja osobiście na końcu skali od razu stroiłem wszystkimi trymerami, żeby nie przelatywać kilkanaście razy skali.elemaniac pisze:- powtarzam to wszystko z drugą parą (radio ustawione na stacji, którą udało mi się odebrać strojąc pierwszą parę) staram się uzyskać jak najlepszy poziom sygnału patrząc na wsakźnik.
http://www.elektronika.owg.pl/?choice=212elemaniac pisze:Mam amatora 3, ale słyszałem, że we wszystkich są te same głowice - to prawda?
Wygląda na to, że tak, ew. zaglądnij tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic182932.html