coraz slabiej dzialajace piloty
-
ZbeeGin
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Praktyka pokazuje, że po jakimś czasie na stykach gromadzi się brud (zostawia ślad na chusteczce) utrudniający kontakt, a pilot słabiej reaguje.
Moja procedura czyszczenia pilotów jest następująca:
• wyjmuję baterie
• odkręcam wszelkie śrubki i odstawiam w bezpieczne miejsce
• ostrożnie oddzielam połówki uważając na zatrzaski
• wyjmuję klawiaturę
• przecieram styki papierem toaletowym/papierową chusteczką i przemywam czystym "etanolem 95%"
• wkładam resztę do umywalki i myję w gorącej wodzie spryskując środkiem z lidla "W5 środek usuwający tłuszcz"
• płuczę i suszę suszarką (by szybko wysuszyć w zakamarkach)
• składam pilota i wkładam baterie. Pilot jest jak nowy i znacznie lepiej reaguje na wciskanie klawiszy.
Moja procedura czyszczenia pilotów jest następująca:
• wyjmuję baterie
• odkręcam wszelkie śrubki i odstawiam w bezpieczne miejsce
• ostrożnie oddzielam połówki uważając na zatrzaski
• wyjmuję klawiaturę
• przecieram styki papierem toaletowym/papierową chusteczką i przemywam czystym "etanolem 95%"
• wkładam resztę do umywalki i myję w gorącej wodzie spryskując środkiem z lidla "W5 środek usuwający tłuszcz"
• płuczę i suszę suszarką (by szybko wysuszyć w zakamarkach)
• składam pilota i wkładam baterie. Pilot jest jak nowy i znacznie lepiej reaguje na wciskanie klawiszy.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Wymień diodę IRED. Przed chwilą zrobiłem to w swoim pilocie i zasięg się poprawił (chyba że to wina zmiany położenia diody przy lutowaniu). NIE MAM POJĘCIA CZY TO PRAWDA ale mi to wygląda w ten sposób, że producenci aby zapewnic duży zasięg (ale tylko na początku) włączają w szereg z diodą zbyt mały rezystor ograniczający prąd. Dioda byłaby wtedy przeciążana impulsami o dużym prądzie z kondensatora elektrolitycznego.
-
000andrzej
- Użytkownik
A nikt nie wpadł na to, że mogą być gumki wytarte? Jeśli tak - kup sobie zestaw naprawczy (gumki + silikon) i podklej. Jeśli będą zawadzać to będziesz musiał podciąć jakąś żyletką i dopiero podkleić. Ale w 99% nie potrzeba.
Oczywiście jeśli powodem słabego działania są gumki. Charakterystyczny objaw - niektóre klawisze (mało używane) działają dobrze, niektóre trzeba na siłę wciskać.
Oczywiście jeśli powodem słabego działania są gumki. Charakterystyczny objaw - niektóre klawisze (mało używane) działają dobrze, niektóre trzeba na siłę wciskać.
Miałem podobny problem. Zasięg spadł na łeb na szyję. Nowo zakupiony pilot nie pomógł na długo. Przyczyną okazał się kurz na filtrze... telewizora. Nikt nie wpadł na to, że sygnał musi nie tylko wyjść z nadajnika ale i wejść do odbiornika? W telewizorze zbiera się wredny czarny kurz. Usunięcie go z szybki i odbiornika w TV "naprawiło" stary pilot. Teraz mogę nim zmieniać kanały z końca pokoju (zasięg prawie taki sam jak 5 lat temu
)
-
000andrzej
- Użytkownik
Wpadł, wpadł...maxzwp pisze:Zasięg spadł na łeb na szyję. Nowo zakupiony pilot nie pomógł na długo. Przyczyną okazał się kurz na filtrze... telewizora. Nikt nie wpadł na to, że sygnał musi nie tylko wyjść z nadajnika ale i wejść do odbiornika? W telewizorze zbiera się wredny czarny kurz. Usunięcie go z szybki i odbiornika w TV "naprawiło" stary pilot.
michalstec1 pisze: jeszcze kiedyś mi się zdarzyło, że zasięg zesłabł nie przez pilota tylko okienko przed odbiornikiem w TV się zakurzyło.
-
000andrzej
- Użytkownik
Witam , trochę odkopuje temat , ale chciałem się tez podzielić
Odnośnie czyszczenia pilota, to ja go umyłem w gorącej wodzie używając do tego mydła w płynie, jest "agresywniejsze" od tego w postaci stałej -usuwasz zbędny tłuszcz który się gromadzi w gumkach jak i na płytce . Myjąc gumkę należny starannie wymyć miejsca przy stykach grafitowych [ ja to uczyniłem pomagając sobie szczoteczką ] . Dobrze umyte części nie trzeba wycierać gdyż woda się "z perla" i wystarczy mocniej dmuchnąć i jest suche
Pilot działa jak nowy
Częste trzymanie w reku pilota , sprzyja zatłuszczaniu pilota - co zaś pogarsza komfort "idei pilota"
ps: samo wycieranie pilota chusteczką poprawia komfort na około tydzień-miesiąc (w zależności od intensywności używania )
Odnośnie czyszczenia pilota, to ja go umyłem w gorącej wodzie używając do tego mydła w płynie, jest "agresywniejsze" od tego w postaci stałej -usuwasz zbędny tłuszcz który się gromadzi w gumkach jak i na płytce . Myjąc gumkę należny starannie wymyć miejsca przy stykach grafitowych [ ja to uczyniłem pomagając sobie szczoteczką ] . Dobrze umyte części nie trzeba wycierać gdyż woda się "z perla" i wystarczy mocniej dmuchnąć i jest suche
Pilot działa jak nowy
Częste trzymanie w reku pilota , sprzyja zatłuszczaniu pilota - co zaś pogarsza komfort "idei pilota"
ps: samo wycieranie pilota chusteczką poprawia komfort na około tydzień-miesiąc (w zależności od intensywności używania )