Chodziło mi o ten potencjometr po lewej na dole od strony elementów patrząc. Pstryknąłem dzisiaj na szybko zdjęcie i on definitywnie tam jest, czy inaczej mówiąc u ciebie go brakuje. Czy aż tak znaczącą role on pełni nie jestem w stanie powiedzieć.
Ten wysoko napięciowy kondensator ma 1000µF? Trochę dużo.
Zasilacz LOGO. Naprawa
Potek jest 10K.
A wymieniałeś/mierzyłeś też ten drugi kondensator? 100µF/400V. Często bywa, że ten główny kondensator pada i niema wydajności prądowe, przez to napięcie wyjściowe jest niestabilne lub niższe.
Co innego nie wydaje być się padnięte. Ciężko podejrzewać jakiś element "statyczny". Jedynie właśnie kondensatory mają ograniczoną ilość godzin pracy.
A wymieniałeś/mierzyłeś też ten drugi kondensator? 100µF/400V. Często bywa, że ten główny kondensator pada i niema wydajności prądowe, przez to napięcie wyjściowe jest niestabilne lub niższe.
Co innego nie wydaje być się padnięte. Ciężko podejrzewać jakiś element "statyczny". Jedynie właśnie kondensatory mają ograniczoną ilość godzin pracy.
Ja z reguły daje te o lepszych parametrach, najlepiej z półki Low ESR , 85-105ºC. Różnica jest taka że te tanie pracują około 1000h bez pomniejszenia znacznie pojemności, a te droższe potrafią nawet 5 razy tyle wytrzymać.
Jednak zależy to głównie od ekonomi, dostęp jest łatwy i sprowadza się to do przylutowania 2 punktów.
Jednak zależy to głównie od ekonomi, dostęp jest łatwy i sprowadza się to do przylutowania 2 punktów.