Dozymetr Biełła - za krótki czas pomiaru

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 26 sty 2013, 13:04

Prawie udało mi się naprawić dozymetr, bo teraz wyłączenie głośniczka nie wyłącza całości, dozymetr rejestruje przelatujące przez rurę cząstki bo po przyłożeniu do elektrod od TIGa częstotliwość piknięć wyraźnie się zwiększyła tyle że jest mały problem - wartość na wyświetlaczu nie zmienia się, dozymetr non stop pokazuje zera i na dodatek nie kończy pomiaru - tak jakby non stop trzymać przycisk resetu ale jak sprawdziłem to ten przycisk nie jest zwarty. Non stop wyświetlacz wskazuje 0.0.0.0. widać że ostatnia cyfra ma jakby chęć się zmienić ale od razu zostaje wyzerowana tak jakby coś non stop resetowało dozymetr.
Co ciekawe po wymontowaniu tuby dozymetr kończy pomiar (zostaje tylko środkowa kropka), czy takie cuda mogą być spowodowane wymianą tuby SBM-20 na STS-5 ? (SBM-20 okazało się, że jest uszkodzona, potwierdziłem to sprawdzając ją w DP-66).

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 sty 2013, 18:28

No to rzeczywiście "prawie" naprawiłeś :) Nie wiem czy to może być spowodowane innym detektorem ale jeśli masz tam inny detektor to ta różnica w czasie pomiaru o 10 sekund i tak pewnie przestaje już mieć znaczenie :) Powinieneś wsadzić tam SBM-20.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 28 sty 2013, 20:50

Docelowo będzie SBM-20, tą STS-5 podstawiłem tylko na próbę. Straciłem już cierpliwość, dozymetr idzie do znajomego elektronika, gorzej jak coś zepsułem mocniej niż było :roll:
Jak będziesz w domu to poszukaj proszę tej Biełły bez wyświetlacza.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ