Regeneracja baterii przez zamrażanie - co o tym sądzicie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 24 cze 2007, 20:09

TeslaBuilder pisze:można wyjąć baterię i zewrzeć styki
Oszalałeś?! :evil: :evil: :evil:

Poza tym to nie da się tak z irdą bo ten tel blokuje przesyłanie plików (tylko kontakty i notatki organizatora można, słyszałem że można zmienić coś w sofcie i będzie można przesłać)

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 cze 2007, 13:53

..życzę powodzenia w praktykach rozładowywania acu do zera

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 cze 2007, 17:37

To może ta metoda pomogła by mi ożywić mój akumlator- mam taki stary wyciągnięty z jakiegoś systemu alarmowego (nie no legalnie rzecz jasna). Muszę spróbować.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 cze 2007, 12:25

Może nie zwierać styki bateri, ale można by podłączyć chyba jakiś rezystor z amperomierzem i sprawdzić po kilku godzinach o ile spadnie prąd. A potem po regeneracji to samo, tylko że po tych kilku godzinach prąd powinien być większy

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 27 cze 2007, 18:57

Brzozza93 pisze:Zmierzę czasy rozładowania baterii na czymś bateriożernym :mrgreen: żeby sprawdzić procentowy przyrost pojemności. Podpowiedzcie co mogłoby to być oprócz rozmowy, ale ta koma nie ma odtwarzacza mp3 :neutral:
W drugiej części "wypraw" P. Góreckiego był jakiś schemat z rozładowywarką NiCd. Powinna odpalić. W necie może też będzie schemat :D.

To może puszczanie dzwonków w kółko? Ale to aż tak prądożerne nie jest. :roll:
TeslaBuilder pisze:to można wyjąć baterię i zewrzeć styki.
Obawiam się, że w ten sposób można by ją zepsuć. Za duży prąd i by się rozgrzała.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 27 cze 2007, 22:26

Zwykłe baterie "suche" tez mozna ładowac i zwiekszyc ich pojemnosc stopniowo .Się czytało komunistyczne ksiązki.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 cze 2007, 22:45

Zerknij na kilka postów wcześniej, gdzie opisałem jeden z takich komunistycznych sposobów "ładowania" baterii jednorazowych.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 29 cze 2007, 12:36

Da się coś takiego zrobić z akumulatorkami NiMH?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 cze 2007, 14:20

A po co :?:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 lip 2007, 11:44

Witam
Uwazam ze takie eksperymentu moga byc troche grozne. Slyszeliscie o wybuchowych bateriach firmy Nokia? Osobiscie zainwestowalem w ladowarke uniwersalna do telefonow komorkowych. male pudeleczko dwa ruchome styki i ladowanie ogniw nicd, li-jon i polimerowek, a w dodatku funkcja rozladowania. Jak widze ze cos jest nie tak z bateria to daje ja na ta ladowarke i zaczynam ladowanie, nastepnie rozladowanie i tak pare razy (3-5) roznicesa zauwazalneod razu :)

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 01 lip 2007, 14:44

KrzysiekK pisze:Zerknij na kilka postów wcześniej, gdzie opisałem jeden z takich komunistycznych sposobów "ładowania" baterii jednorazowych.
O tym nie słyszałem ani nie czytałem.NO ogniwa rzadzą sie prawami chemii więc to możłiwe.Jezeli do suchego ogniwa dostarczymy prad to oprócz stran na rezystancji wenetrznej toon musi sie gdzies zmagazynowac.Jezeli bateriia nie chce pobierac prądu tzn. że jest naładowana .Ogniwa bateri suchych mają małą pojemnosc. Wielkim koncernom (energizer , green)lepiej napisac i wpierac ludziom ze te baterie są jednorazowego uzytku ,bo chodzi o popyt.Chociaż i tak zaczynamy kupować akumulatorki i oszczedzac - chroniąc przy tym srodowisko.

miki789
-

Re: Regeneracja baterii przez zamrażanie - co o tym sądzicie

Post autor: miki789 » 19 mar 2018, 10:58

Ja akurat problem mocno nagrzewającej się baterii przy ładowaniu rozwiązałem przez płyn DF LIGHT od Akureno. Jak potrzebujesz sprawdzonego i szybkiego sposobu na regenerację baterii w wózku widłowym to bym polecił.

Psotnik
-

Re: Regeneracja baterii przez zamrażanie - co o tym sądzicie

Post autor: Psotnik » 01 lut 2021, 11:29

1 Bateria nie może być do końca rozładowana musi mieć od 2 do 5 % swojej pojemności można zaryzykować z 10% ale to jest ryzyko.
2 Działa najlepiej na litowo jonowe z innymi może być problem.
3 Po wyjęciu i odczekaniu aż się rozmarznie w pokojowej temperaturze (nie musi to być 2 dni wystarczy złapać ją w reke i chwile przytrzymać wtedy będziemy czuć czy jest jeszcze w środku zmarznięta jak ma cała pokojową temperaturę jest gotowa do ładowania )
4 Po takim zabiegu najlepiej jest to zrobić starymi sposobami formatowania (czasem ładowania akumulatora) 3 do 4 razy ładować ją co najmniej 12 godzin (osobiście polecam ładować ją 2 do 3 razy po 24 godziny tylko wtedy trzeba ją dobrze poilnować po okresie 12 godzin ładowania i sprawdzać czy nie robi się za gorąca jeżeli ciężko ją utrzymać w rękach to trzeba przejść na sposób producentów czyli po 12 godzin ) (Ważne żeby tego pilnować bo to przywraca jej sprawność do nawet 80%-90% jej produkcyjnej pojemności) nie będzie działać dłużej niż nówka jak piszą niektórzy. (Jeżeli po wyjęciu nie zrobisz tej operacji z ładowaniem to w ciągu paru tygodni albo miesięcy bateria stopniowo wróci do stanu z przed zamrożenia albo do jeszcze gorszego).
5 Najważniejsze zawsze sprawdzaj czy to jest wina aku... jeżeli podczas użytkowania sprzętu (!!Nie ładowania) bateria robi się gorąca to na 90% sprzęt ma jakieś zwarcie (sprzęt może działać normalnie ale ma jakieś zwarcie na pobocznych zespołach bardzo częste bo zalaniu sprzęty cieczą) co i tak niszczy baterie ponieważ jest poddana ciągłym obciążeniom i ten sposób może nie pomóc na długo.

Jeżeli spełnicie wszystkie warunki to będziecie się cieszyli baterią przez kolejne 2 do 3 lat mi bardzo pomogło z 5 letnią baterią aż się zdziwiłem.

Krok pierwszy owiń dość grubo szarą gazetą baterie (Ważne żeby to była szara gazeta bo wyciąga wilgoć)
Krok drugi owiń całość szczelnie folią aluminiową najlepiej 3 do 4 warstw
Krok trzeci obklej całość szczelnie taśmą klejącą im więcej tym lepiej (ale bez przesady :-)
Koro czwarty włóż do zamrażarki na 1 do 3 dni (Nieraz pomaga 1 dzień a nieraz trzeba 3 zależy od proporcji składników aku...)
Krok piąty po wyjęciu z zamrażarki nie rozwijaj od razu baterii daj jej z godzinę może dwie odleżeć
Krok szósty po rozmrożeniu baterii (!!!WAŻNE!!! W temperaturze pokojowej 22/26 stopni C) Przeprowadzić ładowanie jak w punkcie 4 powyżej.

!!!!! Na niektóre baterie to nie zadziała.... Jeżeli bateria jest zbyt zniszczona albo zbyt stara. Ale zawsze można spróbować :-)

ODPOWIEDZ