Na 12 stronie serwisówki masz właśnie opisane co powoduje overload i jest to właśnie wentylator. Zmierzyłeś rezystancję wentylatora?Wentylator troszkę się zacinał, ale nie miało to wpływu bo po złożeniu nadal czasem się wyłącza.
Technics SA GX370 nie włącza się
Może się też zdarzyć, że na ścieżce łączącej diodę z bazą tranzystora jest pęknięcie nie widoczne gołym okiem. Jak przykładasz miernik to lekko naciskasz płytkę i wszystko działa.matrix pisze:Amplituner trochę zachowuje się jakby gdzieś miał zimny lut, bo dziecko zaczęło mi skakać po podłodze tańcząc w rytm muzy i amplituner zaczął się wyłączać. Po czym ja puknąłem w obudowę i wyłączył się na dobre ukazując na wyświetlaczu przepiękny napis OVERLOAD. Z tym że jak przykładam miernik ustawiony na pomiar do 200V w miejscu gdzie pokazywałem wyżej to po chwili się włącza i włączony jest póki trzymam miernik co wskazuje na to że miernikiem wysterowuję tranzystor Q708 zastępując tym samym diodę zenera D708.
Temat stary jak diabli ale coś w temacie się zmieniło, coś zdaje się ruszyło stąd moja aktualizacja.
W -> TYM POŚCIE <- napisałem cytuję:
W -> TYM POŚCIE <- napisałem cytuję:
I wiecie co ? Zdaje się że miałem rację. Dzisiaj znalazłem trochę wolnego czasu, wolny dzień, rozebrałem ten amplituner na części pierwsze i wyminiłem ową diodę. Niestety ostatnim razem jak coś sprawdzałem upaliłem również dwa rezystory, R274 i R271. Na szczęście po wymianie tych trzech elementów bujnąłem amplituner. Działał przez 4 godziny non stop i się nie wyłączył, więc chyba można stwierdzić że naprawa się udała ?? ??matrix pisze:Nie wiem czy znalazłem przyczynę, ale na pewno na coś wpadłem. Jak wstawiam miernik między bazę tranzystora Q708 a masę układu czyli przykładam jakąś rezystancję (miernika) to amplituner załącza się na jakiś czas. Czy oznaczało by to że dioda D708 nie trzyma parametrów?