problem z DVD

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
esi83

problem z DVD

Post autor: esi83 » 23 wrz 2005, 16:14

Mam mały kłopot z dvd. Otórz gdy włącze jaki kolwiek film i pochodzi on z jakieś 10 min to przestaje się kręcić płyta i film się nie odtwarza. Może ktoś wie coś na ten temat i , poradził by mi co z tym fantem zrobić? Prosze o cenne wskazówki.

ogryz
-

Post autor: ogryz » 23 wrz 2005, 17:40

Witam!
Prawdopodobnie siada coś w sterowniu silnikiem, albo w przetwornicy. Jeśli nie masz o tym pojęcia - lepiej oddaj sprzęt do serwisu. Zanim jednak to zrobisz możesz spróbować wyczyścić laser - miękką szmatką nasączoną izropopanolem (ŻADNYCH WACIKÓW!!!!!). Jeśli to nie pomoże - czeka cię wydatek.

Pozdrawiam.

P.S. Takie pytania zadawaj w dziale serwis podając też model sprzętu.

esi83
-

Post autor: esi83 » 23 wrz 2005, 22:46

dzięki za odpowiedź ale laser raczej działa bo film czyta jedynie po jakimś czasie przestaj się kręcić płyta i nie odtwarza filmu. pozdrawiam i dzięki za wskazówki

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 01 paź 2005, 16:59

esi83 pisze:dzięki za odpowiedź ale laser raczej działa bo film czyta jedynie po jakimś czasie przestaj się kręcić płyta i nie odtwarza filmu. pozdrawiam i dzięki za wskazówki
Podłącz miernik pod silnik kręcący CD i obserwuj czy zmienia się napięcie ( czy spada).
Jeśli tak, to driver sterujący silnikiem od napędu płyty do wymiany, raczej w domowych warunkach zwykłą transformatorówką zapomnij o wymienie tego.
Sprawdź te napięcie.

esi83
-

Post autor: esi83 » 06 paź 2005, 19:03

Cześć , miałeś racje że to driver bo zrobiłam tak jak mi pisałeś ( podłączyłem miernik do silniczka który obraca cd i napięcie zaczeło stopniowo spadać z 2,7 v aż do 0,5 v i nastąpiło zatrzymanie płyty.) Mam tylko jeszcze małe pytanko- jak rozpoznać który to jest driver bo mam tam na płycie takie jakby 4 układziki które są wlutowane tak , że lutownicą zwykłą nie wylutuje napewno. Dodam jeszcze że te dvd jest bez firmy bo wygrane zostało w jednym z konkursów i kompletnie niewiem gdzie mam szukać podzespołów i do czego się odwołać.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 paź 2005, 8:12

Temat przeniosłem do właściwego działu, bardzo proszę o umieszczanie postów we właściwych miejscach.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 paź 2005, 14:17

esi83 pisze:Cześć , miałeś racje że to driver bo zrobiłam tak jak mi pisałeś ( podłączyłem miernik do silniczka który obraca cd i napięcie zaczeło stopniowo spadać z 2,7 v aż do 0,5 v i nastąpiło zatrzymanie płyty.) Mam tylko jeszcze małe pytanko- jak rozpoznać który to jest driver bo mam tam na płycie takie jakby 4 układziki które są wlutowane tak , że lutownicą zwykłą nie wylutuje napewno. Dodam jeszcze że te dvd jest bez firmy bo wygrane zostało w jednym z konkursów i kompletnie niewiem gdzie mam szukać podzespołów i do czego się odwołać.
hmm, zobacz po ścieżkach gdzie łączy się silnik z układem/tranzystorem.
I zobacz jego zonaczenie.
Wygląda to na technologię SMD w której trzeba mieć raczej specjalistyzny sprzęt do montażu SMD.
Raczej samemu nie uda Ci się tego naprawić :(
Jesli czujesz się na siłach, to możesz spróbowac to wylutować lutownica kolbowa o cieniutkim grocie i próbowac odessac cynę...
Jednak to jest "walka"...
P.S. jeszcze może być wina w zasilaczu.
Bez schematu cięzko cokolwiek podpowiedzieć .
Jeszcze możesz spróbowac zlokalizowac usterkę zamrażaczem, w momencie gdy płyta zaczyna się coraz wolniej kręcić, zmrozić odpowiednie elementy i zobaczyć jak się zachowa silnik.
Niewykluczone, ze silnik do wymiany....

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lut 2006, 19:41

Dużo kalafonii, pinceta i da się takiego SMD wylutować i wlutować. Do czasu, kiedy nie kupiliśmy na serwis stacji na gorące powietrze wszystkie drivery (BA5954, BA5868) wymieniałem przy użyciu 45W transformatorówki. Trzeba było tylko dość szybko "śmigać" grotem po nóżkach by miały jednakową temperaturę.
Najpierw jedną stronę PODWAŻ LEKKO na milimetr by druku nie odkleić - później drugą strone rozgrzej i wyciągnij (NIE RWIJ!) kość.
Naprawdę tylko dwie płyty na 50 musiałem łatać kynarem.

ODPOWIEDZ