cuc2130 linia s2000n uwalony
-
Krzysztof40
- -
- Kontakt:
cuc2130 linia s2000n uwalony
zwarty s2000n , po wstawieniu bu508df skok wysokiego i znów zwarty . wstawiłem opór 12om w zasilanie i działa , tak żeby zrobić pomiar . Chodzi o oscylogramy , sterowanie s2000n bazy-brak przejścia przez zero i tak samo colektor (baza sterowana jest ujemnym sygnałem-a na kolektorze od zera w góre)kształt sterowania prawidłowy . czy ktoś potrafi mi pomóc ?
ta nieprawidłowość zaczyna się na colektorze stopnia sterójącego (trafo ster. sprawdz. tranzystory podmienione, napięcia prawidłowe )
proszę o jakieś sugestie , bo się poplątałem .
[ Dodano: 13-09-2005, 18:38 ]
właśnie na oscyloskopie nie widać dodatnich impulsów sterójących . tak samo na colektorze -nie widać ujemnych imp. ster.
oryginał był wstawiony s2000n , a na schemacie tego chassi był bu508df , robię teraz próbe na bu508a (taki mam pod ręką)
eksperymenty- zamówiłem s2000n - dzięki wszystkim , duże zainteresowanie na tej stronie
ta nieprawidłowość zaczyna się na colektorze stopnia sterójącego (trafo ster. sprawdz. tranzystory podmienione, napięcia prawidłowe )
proszę o jakieś sugestie , bo się poplątałem .
[ Dodano: 13-09-2005, 18:38 ]
właśnie na oscyloskopie nie widać dodatnich impulsów sterójących . tak samo na colektorze -nie widać ujemnych imp. ster.
oryginał był wstawiony s2000n , a na schemacie tego chassi był bu508df , robię teraz próbe na bu508a (taki mam pod ręką)
eksperymenty- zamówiłem s2000n - dzięki wszystkim , duże zainteresowanie na tej stronie
-
Krzysztof40
- -
- Kontakt:
sory za przerwe , ale poczta sie nie spisała . wstawiony s2000n - po 1h pracy temperatura ponad 50*C , obraz normalny . oscylogramy ok -troszkę za duże amplitudy (wcześniej mieszałem że oscylogramy są nieprawidłowe , sory ale coś padło mi na głowe - były ok)
c52004 10n-dodano jeszcze 10n w colek. tranzyst. sterójącego.
między baza emiter s2000 dodałem 30om.
noi zobaczymy jak nie wróci , to ok.
a poza tym to nie wiem czemu to padło , nic szczególnego nie znalazłem.
pozdrawiam wszystkich i dzieki za sugestie..
c52004 10n-dodano jeszcze 10n w colek. tranzyst. sterójącego.
między baza emiter s2000 dodałem 30om.
noi zobaczymy jak nie wróci , to ok.
a poza tym to nie wiem czemu to padło , nic szczególnego nie znalazłem.
pozdrawiam wszystkich i dzieki za sugestie..
-
Krzysztof40
- -
- Kontakt:
Nie chodziło mi o poprawianie każdego lutu, a jedynie o "zimne luty" czyli takie, które albo już popękały, albo zrobiły się matowe i niedługo pękną. Lupa + dobry wzrok + 10min. czasu i zrobione, a można uniknąć naprawdę poważnych problemów. A wydawałoby się, że to tylko tak tam błachostka...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Krzysztof40
- -
- Kontakt:
Chodzi konkretnie o elektrolit w zasilaniu HOTa. Jeżeli straci pojemność, pojawią się pulsacje napięcia i spadnie jego wartość skuteczna. Przetwornica to wykryje i podwyższy napięcie, tak aby wartość skuteczna była prawidłowa. Ale z racji występowania pulsacji, napięcie szczytowe będzie wyższe. Gdy zdarzy się, że tranzystor zostanie otwarty w momencie gdy napięcie osiąga wartość szczytową (a zdarzy się tak na pewno), popłynie przez niego większy niż dopuszczalny prąd (ponieważ napięcie jest wyższe) i spowoduje jego spalenie.
Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo.
Pozdrawiam.
P.S. Pomiar pojemności często nie odzwierciedla rzeczywistości - kondensator lubi tracić pojemność pod napięciem. Tak samo jest z innymi elementami (diody, rezystory, tranzystory) - pomiar wykazuje, że są dobre, a w rzeczywistości to one są przyczyną usterki.
P.S. 2 - W starszych urządzeniach, które mają kilka lat, najważniejsze elektrolity wymienia się standardowo - po latach na pewno straciły pojemność i w przyszłości mogą narozrabiać.
Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo.
Pozdrawiam.
P.S. Pomiar pojemności często nie odzwierciedla rzeczywistości - kondensator lubi tracić pojemność pod napięciem. Tak samo jest z innymi elementami (diody, rezystory, tranzystory) - pomiar wykazuje, że są dobre, a w rzeczywistości to one są przyczyną usterki.
P.S. 2 - W starszych urządzeniach, które mają kilka lat, najważniejsze elektrolity wymienia się standardowo - po latach na pewno straciły pojemność i w przyszłości mogą narozrabiać.
-
Krzysztof40
- -
- Kontakt: