Identyfikacja uszkodzonych elementów Kingston DataTraveler 8

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
dziadzio_
-

Identyfikacja uszkodzonych elementów Kingston DataTraveler 8

Post autor: dziadzio_ » 29 gru 2013, 13:36

Witam, potrzebuję pomocy w identyfikacji elementów na PCB dla FlashDrive Kingston 8GB. Drive jest sprawny, uległ uszkodzeniu (wyłamany wtyk USB i oderwane 3 elementy). Nie posiadam drugiego, aby zidentyfikować jakie elementy wyłamane występują na PCB. Proszę o pomoc.
Załączniki
DSC_0046.jpg
DSC_0044.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2013, 14:45

Tu w pobliżu złącza USB mogą być 4 rodzaje elementów:

- dławik wpięty między masę a ekran USB, między masę USB a masę elektroniki lub między zasilaniem USB a elektroniki.

- kondensator filtrujący wpięty między masą a zasilaniem.

- rezystor szeregowy linii danych USB, około 68 omów.

- rezystor podciągający jedną z linii USB do napięcia zasilającego 3v3, 5v lob ściągający do masy.

Ściągnij dokumentację pamięci (większy podłużny układ) i (jak dasz radę) kontrolera USB (mniejszy kwadratowy układ). Testerem przejścia powinieneś dojść do których pinów układów i złącza USB są połączone poszczególne piny urwanych elementów.

Element skrajny z prawej jest z jednej strony połączony z ekranem USB, strzelam że to będzie dławik (tutaj zwarcie).

Element 'środkowy' pewnie rezystor szeregowy USB (na upartego zwarcie) jednak nie mam pewności.

Elementu skrajnego z lewej nie umiem strzelić, za mało ścieżek widać na zdjęciach.

dziadzio_
-

Post autor: dziadzio_ » 29 gru 2013, 17:00

Znalazłem w sieci obraz takiego kingstona. Wynika z niego, że dwa elementy z lewej strony PCB to rezystory, a jeden element z prawej to kondensator. Niestety, nie ma na nich nadruku, więc trudno zgadywać jakie mają wartości. Myślę, że kondensator można śmiało dać 100n, gorzej z rezystorkami.
Załączniki
9875479200_1322153523.jpg
pobrane.jpg
Oryginalna obudowa tego PenDrive
pobrane.jpg (4.25 KiB) Przejrzano 15850 razy

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 29 gru 2013, 17:13

Jakoś się nie zorientowałem po nazwie, ale teraz po zdjęciu widzę, że mam takiego samego pena. Trzymam go teraz w ręku. :D
Jeśli uda mi się go dzisiaj rozebrać bez szkody (tutaj możesz powiedzieć czy tak się da), to jeszcze dzisiaj wrzucę zdjęcia PCB lub powiem co to za elementy jeśli rozpoznam. Jednakże teraz będę wrzucał na niego serial, aby na TV obejrzeć, więc proszę o cierpliwość. :)

dziadzio_
-

Post autor: dziadzio_ » 29 gru 2013, 19:39

Będę czekał na każdą sugestię. Nie posiadam drugiego takiego, więc nie mogę go rozłożyć aby pomierzyć wartości tych elementów.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 30 gru 2013, 4:06

Ja mam inną wersję PCB. U mnie flash jest po drugiej stronie PCB, a sterownik odwrócony o 180 stopni i w ogóle inne rozmieszczenie elementów.
Jednakże postaram się zidentyfikować te co potrzebujesz. :lol:

Edycja:
Chyba jednak nie dojdę co to za elementy wzorując się na moim, ale załączone powyższe zdjęcie wskazuje, że te 3 brakujące elementy wyglądają na kondensatory. :)

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 31 gru 2013, 10:14

Jak dla mnie wszystkie trzy elementy to kondensatory. Śmiało 100n? Czym podyktowana jest owa śmiałość? I nie wiem po cholerę strzałka wskazuje rezystor 2.2R skoro na Twojej PCB nie jest on uszkodzony.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 sty 2014, 11:56

seg pisze:Śmiało 100n? Czym podyktowana jest owa śmiałość?
Rachunkiem prawdopodobieństwa. Najczęściej jako decouplery są właśnie stosowane 100n.

Autor niech zaznaczy do czego te kondensatory są podpięte to coś wymyślimy. Tu jest DSka do kontrolera http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=315088

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 sty 2014, 12:12

keruseykaryu pisze:
seg pisze:Śmiało 100n? Czym podyktowana jest owa śmiałość?
Rachunkiem prawdopodobieństwa. Najczęściej jako decouplery są właśnie stosowane 100n.

Autor niech zaznaczy do czego te brakujące elementy są podpięte to coś wymyślimy. Tu jest DSka do kontrolera http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=315088
Ciemna karnacja elementu może wskazywać też na dławik, albo kondensator większej pojemności.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 01 sty 2014, 16:48

decouplery są właśnie stosowane 100n
Widziałeś schemat? Skąd pomysł że to kondensatory odsprzęgające? Może to elementy oscylatora..

Nie rozumiem, po co strzałka wskazuje rezystor 2.2R, skoro on nie jest wyłamany na uszkodzonej płytce. Zrób zdjęcie oświetlając pcb tak, aby byly widoczne opisy soldermaski. Na pewno jeden z elementów to kondensator - C5. Rozebrałem, a właściwie połamałem swojego pena 16GB żeby to sprawdzić, tyle, że mam inną PCB.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2014, 17:03 przez seg, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 sty 2014, 16:54

Nie mam żadnych informacji czy autor próbował podłączyć pamięć do komputera i czy jest błędnie wykrywana przez komputer (nie pytam o poprawne wykrycie i komunikację z systemem, bo w takim wypadku nie było by tematu).
Założę jednak że tak było.

W związku z tym, obstawiam że brakującym elementem może być dławik (zwarcie), bez niego pamięć może nie dostawać zasilania co oznacza zero oznak życia. Wlutowanie tam kondensatora nic nie da.

Z drugiej strony, to nie jest wzmacniacz, dodanie kondensatora może w najgorszym przypadku zablokować pracę oscylatora kwarcowego. Nie da się w ten sposób popsuć urządzenia. Jak nie dojdziesz jakie sygnały idą do tych pinów, lutuj kondensatory, podłącz zasilanie i zmierz napięcia gdzie się da.

Btw, jak już piszę, zastanawia mnie jedno. Dlaczego elementy od tak odpadły, a ścieżki zostały nietknięte?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 sty 2014, 18:51

Widziałeś schemat? Skąd pomysł że to kondensatory odsprzęgające? Może to elementy oscylatora..
To kolega pierwszy zaczął, tak w kwestii przypomnienia.

Dałem linka do DSki co by schemat jakiś nawet skrawek sklecić.
Elementy są daleko od wejść XTALI/O więc oscylator to nie jest.
Jedno jest na 99% pewne. C5 i rezystor 47k obok to reset RC podpięty do nogi 11.
Zostają dwa elementy. 50% że to większe kondensatory coś koło 1u, 50% że to jakieś dławiki.
Ertew pisze:Btw, jak już piszę, zastanawia mnie jedno. Dlaczego elementy od tak odpadły, a ścieżki zostały nietknięte?
Bo tak skrzywił USB, że je wyłamało. A cyna ROHS się łatwiej poddaje.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 sty 2014, 19:15

Sam sterownik raczej nie potrzebuje żadnego dławika jeśli dobrze czytam: The least passive components, 13 pcs including R, C, X’tal and LED. Nie jest tam wyszczególniony żaden element L w nocie, a chyba Chińczycy nie dokładają zbędnych elementów, raczej w drugą stronę. :D W ogóle sam sterownik ma w sobie regulator napięcia.
Czemu w ogóle pokazali jak podłączyć pamięć do niego, a jak sam kontroler podłączyć to już nie. :D

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 01 sty 2014, 20:52

To kolega pierwszy zaczął, tak w kwestii przypomnienia.
Że niby ja? Co? Gdzie?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 sty 2014, 20:28

Spójrz wcześniej na coś napisanego 2013-12-31 o 10:14.

ODPOWIEDZ