Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 lip 2012, 15:54

joon pisze:Jakie pytanie taka odpowiedź ;p
Trzeci przewód jak coś łączę to zwykle fazowy jest - faza nie jest Ci potrzebna do zasilania?

Takie filtry powinny być wyposażone w przyłącze PE. A indukcyjność to dwa uzwojenia nawinięte bifilarnie na jednym rdzeniu.

Filtry medyczne mają trochę inną budowę- najczęściej urządzenia są zasilane poprzez transformatory separacyjne które same przy okazji "blokują" zakłócenia w.cz.
Są instalacje 2 i 3 przewodowe. Dwa przewody to L i N, a trzeci to PE. Ten układ, który zamontowałem puszcza trzeci przewód osobnym torem, więc jest przystosowany bardziej do instalacji TN-S niż do TN-C czy TNC-S. Ja mam w domu instalację TN-C, więc nie widzę sensu w podłączaniu trzeciego przewodu zwłaszcza, że urządzenie, o którym mowa ma tylko przewody L i N, PE nie posiada i nawet nie ma go gdzie za bardzo zamontować. W szpitalach jest w ogóle inna instalacja, więc wersję medyczną mogę sobie raczej podarować.

W moim filtrze są 2 uzwojenia nawinięte na jednym rdzeniu oraz kondensator filtracyjny. Mogę dołożyć te 2 kondensatory do których idzie PE, ale zwyczajnie nie mam gdzie podłączyć PE, poza tym musiał bym wymienić przewód na trzyżyłowy bo obecnie mam dwużyłowy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 lip 2012, 11:39

e-lektryk pisze:Są instalacje 2 i 3 przewodowe. Dwa przewody to L i N, a trzeci to PE.

Oczywiście. Szkoda tylko że nie dopisałeś że mając gniazdko "z bolcem" nie musimy wnikać jaki rodzaj sieci mamy w mieszkaniu.
A przy okazji to jesteś pewien że masz TNC a nie na przykład TT lub "wyspę" TT w TNC?

Jak nie chcesz dołożyć przewodu 3-żyłowego to przynajmniej dołóż drugi kondensator o takiej samej wartości co na wejściu.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 lip 2012, 13:05

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 02 lip 2012, 13:10

joon pisze:A przy okazji to jesteś pewien że masz TNC a nie na przykład TT lub "wyspę" TT w TNC?
Na pewno jest TNC i miejscami TNC-S. Innej opcji nie ma.

ODPOWIEDZ