TV Trilux,TAP 2534,TNP-X, Nie włącza się

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Lukas87
-

TV Trilux,TAP 2534,TNP-X, Nie włącza się

Post autor: Lukas87 » 07 maja 2012, 12:47

Posiadam w/w tv i podczas oglądania zgasł a ponowna próba skutkuje tylko stukiem w głośnikach po czym znowu wraca do stanby. Pobrałem schemat tv i testowo odłączyłem bazę tranzystora BU508DF wtedy tv normalnie chodzi (oprócz obrazu :razz: ).
Gdzie mam szukać przyczyny?? Czy uszkodzony trafopowielacz też może powodować taki skutek??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c270b.html

Obrazek

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 07 maja 2012, 17:58

Sprawdź tranzystor,zamiast trafo powielacza podstaw żarówkę jak się zaświeci przy włączeniu to masz uwalone trafo.Przyjrzyj się kondensatorowi na schemacie po prawej stronie tranzystora (niestety nie widać oznaczeń).

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 maja 2012, 0:20

I zobacz czy do tego TDA8143 od sterowania BU dochodzi napięcie, bo brak sterowania bazy z tego drivera powoduje uszkodzenie tranzystora. Oczywiście niewykluczone, że problemem może być też zwarte trafo WN. Jeśli uwalony ten scalak, to podstawka na na nowy i wszystkie kondensatory w jego obrębie - zwłaszcza ten na wyjściu do bazy.
Włącz między E a C żarówkę 60W i spróbuj odpalić TV, ściągnij notę aplikacyjną tego scalaka i pomierz napięcia jakie masz na jego nogach jak - oczywiście zaraz po tym jak sprawdzisz napięcie B+ i pozostałe, które wychodzą z przetwornicy (strona wtórna) o ile ona jest sprawna :)
Elektrolity też zapewne do wymiany, bo leciwe.

ODPOWIEDZ