problem polega na tym że zasilacz podaje za wyskokie napięcie. Objawia się to tym że po właczeniu zasilania na dłuzej niż 3-5 sek. kondensatory elektolityczne strzelają w układzie zasilacza( są na napięcia w zależności od obwodu 25V, 50V, 160V i na każdym z tych obwodów napięcie jest przekroczone ). W układzie jest potencjometr ktorym powinno się wyregulować odpowiednio napięcie ale nie można tego zrobić.
Wszystkie elementy zostały sprawdzone z wyjatkiem transformatora. (łącznie z pojemnościami kondensatorów)Nie mam orginalnego schematu do tego typu TV ale podobny jest trochę układ zasilania do TV royal 5175
Proszę o radę co mogę jeszcze sprawdzić i czy możliwe jest że układ zasilacza jest sprawny i tylko jeden z odbiornikow zasilacza jest uszkodzony.
problem z zasilaczem w TV ROYAL 5115
Cześć. Dzięki za podpowiedź ale
elektrolity wymieniłem w pierwszej kolejności (jeden nawet musiałem bo wystrzelił) sprawdziłem napięcie na wyjściu wysokiego napięcia pod obciążeniem żarowki 40W/220 i mimo tego napięcie było za wysokie było powyżej 160V), jedyna rzecz którą zauważyłem to napięcie na DZ które powinno być 9V1 a jest poniżej 4V na drugiej diodzie DZ8V2 jest napięcie właściwe.
elektrolity wymieniłem w pierwszej kolejności (jeden nawet musiałem bo wystrzelił) sprawdziłem napięcie na wyjściu wysokiego napięcia pod obciążeniem żarowki 40W/220 i mimo tego napięcie było za wysokie było powyżej 160V), jedyna rzecz którą zauważyłem to napięcie na DZ które powinno być 9V1 a jest poniżej 4V na drugiej diodzie DZ8V2 jest napięcie właściwe.
co prawda mam podobny schemat bo od 5175 ale z faktycznie przydałby się orginalny więc jak możesz wysłac to na adres wiesiekchm@onet.poczta.pl z góry dziękuje . Z pozdrowieniami......
bardzo przepraszam ale pokręciłem z nazwą swojego e-maila. Właściwe jest wiesiekchm@poczta.onet.pl. Tak więc chyba będziesz musiał jeszcze raz się pofatygować ......Jeszcze raz z góry dziękuje . Cześć !
TV gra i buczy a co było.....Wszystkie tranzystorki wymieniłem i diódki zenera też i nadal było źle, więc jeszcze raz wymieniłem elektrolity (nowe na nowe) i od razu poszło. Poprostu miałem pecha i wśrod nowych elementow miałem ten uszkodzony (dla informacji na DZ 9V1 w czasie normalnej pracy jest napięcie ok 5V)