wzmacniacz 10W na TDA2003
-
piotrpan23
- -
wzmacniacz 10W na TDA2003
Witam
Zrobiłem wzmacniacz 10W na TDA2003 i strasznie charczy ale gdy jest sygnał i gdy potencjometr jest prawie na max.
mierzyłem napięcie na czwartej nóżce i:
masie
2 nóżce
połączeniu rezystorów R1 i R2
i wyszło mi:
Na 4 nóżce i masie jest napięcie 11,53V.
Na 4 nóżka i połączeniu R1 i R2 napięcie wynosi 11,37.
Na 4 nóżce i na 2 nóżce jest napięcie 0,07.
schemat
Zrobiłem wzmacniacz 10W na TDA2003 i strasznie charczy ale gdy jest sygnał i gdy potencjometr jest prawie na max.
mierzyłem napięcie na czwartej nóżce i:
masie
2 nóżce
połączeniu rezystorów R1 i R2
i wyszło mi:
Na 4 nóżce i masie jest napięcie 11,53V.
Na 4 nóżka i połączeniu R1 i R2 napięcie wynosi 11,37.
Na 4 nóżce i na 2 nóżce jest napięcie 0,07.
schemat
-
keruseykaryu
-
piotrpan23
- -
Podajesz za silny sygnał na wejście wzmacniacza (potencjometru). Kiedy potencjometr jest ustawiony np. na połowę mocy wzmacniacza to dźwięk jest odtwarzany dobrze. Kiedy jednak ustawisz go na pełną moc to zbyt silny sygnał ze źródła sygnału dociera do wejścia wzmacniacza co powoduje jego przesterowanie objawiające się właśnie charczeniem. Napisz s jakiego urządzenia podajesz sygnał do swojego wzmacniacza. Czy jest to sygnał z odpowiedniego gniazda wyjściowego, czy np. z gniazda słuchawkowego.
-
piotrpan23
- -
Potencjometr prawie na maksimum np. 80%, też może powodować przesterowanie wzmacniacza, jeśli źródło sygnału jest silne. Przyjęte jest, że napięcie wejściowe wzmacniacza mocy nie powinno przekraczać 0,775V czyli 0 dBu tyle, że tego nie zmierzysz zwykłym multimetrem.
Wyjście komputera czyli co? Wyjście karty muzycznej przeznaczone do połączenia głośników, czy np. wyjście słuchawkowe karty muzycznej. Niektóre karty muzyczne mogą mieć też wbudowany wzmacniacz małej mocy pozwalający na bezpośrednie podłączenie biernych głośników lub słuchawek. Sygnał z takiego wyjścia może powodować przesterowanie wzmacniacza.
Wyjście komputera czyli co? Wyjście karty muzycznej przeznaczone do połączenia głośników, czy np. wyjście słuchawkowe karty muzycznej. Niektóre karty muzyczne mogą mieć też wbudowany wzmacniacz małej mocy pozwalający na bezpośrednie podłączenie biernych głośników lub słuchawek. Sygnał z takiego wyjścia może powodować przesterowanie wzmacniacza.
-
keruseykaryu
Przesterowanie może być swoją drogą, ale to zostawiłbym na razie.
Najważniejsze teraz to fakt, że kolega ma uszkodzenie w układzie i to jest fakt potwierdzony przez napięcie na wyjściu 11V przy zasilaniu 12V. Normalnie musi to być 1/2Vcc.
Dokumentacja AVT to tylko jedna kartka bez spisu elementów (bubel do kwadratu!!!) i nie wiadomo co jest co. Ten spis na górze to nie jest ten spis do tego układu - tak przy okazji. Napisz jakie masz wartości elementów, a tymczasem sprawdź czy kondensatory masz dobrze włożone (polaryzacja) i porównaj schemat, i wartości elementów ze schematem fabrycznym.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xutuqt.pdf
Najważniejsze teraz to fakt, że kolega ma uszkodzenie w układzie i to jest fakt potwierdzony przez napięcie na wyjściu 11V przy zasilaniu 12V. Normalnie musi to być 1/2Vcc.
Dokumentacja AVT to tylko jedna kartka bez spisu elementów (bubel do kwadratu!!!) i nie wiadomo co jest co. Ten spis na górze to nie jest ten spis do tego układu - tak przy okazji. Napisz jakie masz wartości elementów, a tymczasem sprawdź czy kondensatory masz dobrze włożone (polaryzacja) i porównaj schemat, i wartości elementów ze schematem fabrycznym.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xutuqt.pdf
-
piotrpan23
- -
Polaryzacje sprawdzałem czy niema zimnych lutów też
Ja ten układ kupowałem na necie gotowy do złożenia i dostałem pełny opis tego wzmacniacza spis elementów itd.
Schemat się zgadza z fabrycznym.
dołączam schemat i opis:
schemat
Ja ten układ kupowałem na necie gotowy do złożenia i dostałem pełny opis tego wzmacniacza spis elementów itd.
Schemat się zgadza z fabrycznym.
dołączam schemat i opis:
schemat
-
keruseykaryu
-
piotrpan23
- -
Właśnie dzisiaj byłem w sklepie z zamiarem kupna nowych ale jest inwentaryzacja
[ Dodano: 2011-01-11, 20:06 ]
Byłem dzisiaj w sklepie kupiłem TDA2003 i zapłaciłem 8,50
Nie wiem czy to tylko u mnie czy we wszystkich sklepach jest tak drogo ale na internecie koszt takiej kostki to ok. 3,50.
A teraz wracam do tematu.
Wlutowałem nową kostkę i działa.
Lecz do ok.80% potencjometra gra dobrze ale dalej zaczyna trzeszczeć
?
Oco chodzi?
[ Dodano: 2011-01-11, 20:06 ]
Byłem dzisiaj w sklepie kupiłem TDA2003 i zapłaciłem 8,50
Nie wiem czy to tylko u mnie czy we wszystkich sklepach jest tak drogo ale na internecie koszt takiej kostki to ok. 3,50.
A teraz wracam do tematu.
Wlutowałem nową kostkę i działa.
Lecz do ok.80% potencjometra gra dobrze ale dalej zaczyna trzeszczeć
Oco chodzi?
Witam wszystkich. Mam podobny problem co kolega piotrpan23 z tym, że u mnie na wyjściu jest 10,7V bez podania czegokolwiek na wejście. Nawet jak coś podam to i tak nic nie gra. I cały układ pobiera wtedy 0.06-0.07A. czasami jest tak że jak dotknę gdzieś płytke od strony ścieżek to pobór prądu spada do 0.02A, a po jakimś czasie słychać jak pojawia się dźwięk, z tym że narasta on bardzo powoli. i wtedy zaczyna grać normalnie, a później słychać charakterystyczne stuknięcie i znowu to samo. Co to może być? Czy układ TDA2003A posiada jakieś zabezpieczenia?
-
keruseykaryu
Za duży sygnał, albo zasilanie nie wyrabia. Pierwsze można sprawdzić oscyloskopem - czy nie widać cięcia sygnału, a drugie zwykłym miernikiem napięcia - czy nie spada w rytmie muzy.piotrpan23 pisze:Lecz do ok.80% potencjometra gra dobrze ale dalej zaczyna trzeszczeć ?
Oco chodzi?
Jak ten sam kit to wal do sklepu po nową kostkę. AVT kupiło jakiś szrot.Maksiu93 pisze:Mam podobny problem co kolega piotrpan23 z tym, że u mnie na wyjściu jest 10,7V
-
piotrpan23
- -
Zasilam go takim akumulatorem