Odnowienie i modernizacja mojego pierwszego sprzętu stereo

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ

Czy podoba ci się efekt końcowy?

Tak
6
60%
Nie
1
10%
Nie mam zdania
3
30%

Liczba głosów: 10

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Odnowienie i modernizacja mojego pierwszego sprzętu stereo

Post autor: AWS 303 » 26 sie 2009, 12:15

Witam.
Tosca 303 i kolumny Space'86 to mój pierwszy sprzęt stereo, który dostałem od taty, mając zaledwie kilka lat. Kiedy go dostałem, Tosca była już przestrojona na obecne pasmo UKF. Sprzęt przetrwał do dnia dzisiejszego w niemalże idealnym stanie. Mam do niego ogromny sentyment i dlatego zafundowałem mu generalny remont, połączony z niewielką modernizacją.

Remont Amplitunera:
Przede wszystkim amplituner został rozkręcony. Odkręcona została pokrywa górna, pokrywa dolna, front panel, dwa poprzeczne kątowniki. Zdemontowany został także uszkodzony transformator. Następnie wybrałem się do sklepu elektronicznego ze zrobioną uprzednio listą części. Wylutowane zostały wszystkie kondensatory elektrolityczne, a w ich miejsce założone nowe o identycznych parametrach. Podwójny kondensator 2x4700uF do zasilacza symetrycznego końcówki mocy ustąpił miejsca dwóm nowym o pojemności 6800uF, a w miejsce czterech diod prostowniczych został wlutowany scalony mostek prostowniczy 10A. Wylutowane zostały stare potencjometry i cały układ filtru Kontur (postanowiłem z niego zrezygnować). Następnie wlutowałem nowe potencjometry oraz przesmarowałem przełączniki. Podkładki izolacyjne na tranzystorach mocy zostały wymieniowe na nowe - silikonowe. Wymieniłem także PR'ki od regulacji prądu spoczynkowego końcówek mocy. Pominięte zostało gniazdo słuchawkowe, a sygnał poprowadziłem nowymi przewodami wprost do wyjść głośnikowych. W tylnym panelu - po jego uprzednim odkręceniu - wywiercone zostały cztery otwory w celu zamontowania czterech gniazd RCA, które zostały podłączone do gniazda magnetofonowego. Dioda wskazująca siłę sygnału radiowego została wymieniona na czerwoną, aby pasowała do reszty. Zacinający się isostat oraz wszystkie przewody sieciowe wewnątrz zostały zastąpione nowymi. Przepalone żarówki podświetlania skali również zastąpiłem nowymi. Wszystkie bezpieczniki wewnątrz zostały wymienione ze zwłocznych na szybkie, jedynie główny sieciowy pozostał zwłoczny. Przygotowane zostały przewody do montażu transformatora o przekroju adekwatnym do pobieranego prądu. Następnie zostały zamontowane dwa poprzeczne kątowniki oraz nowy transformator Indel. Po wzrokowej kontroli poprawności montażu wszystkich podzespołów, amplituner został uruchomiony. Oczywiście zadziałał. Wstępnie ustawiłem prąd spoczynkowy końcówek mocy na 15mA, zmierzyłem napięcie stałe na wyjściach głośnikowych (było równe 0V) i zostawiłem odbiornik załączony przez całą noc bez obciążenia końcówki mocy w celu zaformowania się nowych kondensatorów. Po tym czasie ustawiłem prąd spoczynkowy na 25mA, przykręciłem dolną pokrywę oraz front panel i zrobiłem zdjęcia wnętrza. Następnie założyłem górna pokrywę i zaniosłem amplituner do domu. Remont amplitunera ukończony.

Remont Kolumn:
Przede wszystkim kolumny zostały rozkręcone. Odkręcone zostały stare głośniki, zwrotnica, zdemontowany został przewód głośnikowy a pseudo wytłumienie samo wypadło. W zwrotnicy zostały wymienione rezystory i kondensatory na nowe o identycznych parametrach, założyłem nowe przewody i wmontowałem zwrotnice do skrzynek. Kiedy przyszły zamówione głośniki, zamontowałem je odpowiednio uszczelniając miejsce styku kosza głośnika z obudową. Ozdobne ramki zostały przykręcone nowymi, srebrnymi wkrętami. Na przewody głośnikowe założyłem specjalne wtyczki głośnikowe do Tosci. Remont kolumn ukończony.

Efekt końcowy:
Efekt końcowy jest jak najbardziej pozytywny. Zmienił się charakter dźwięku. Bas stał się miękki i schodzi niżej niż przed remontem. Zmieniła się także średnica i wysokie tony, lecz w mniejszym stopniu. Znacząco wzrosła ogólna jakość dźwięku. Nie wiem dlaczego, ale na zdjęciach wygląda tak, jakby front panel był zabrudzony - w rzeczywistości jest on czyściutki.

Zdjęcia

Zapraszam do udziału w ankiecie

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 27 sie 2009, 10:32

Bardzo ładny i zadbany sprzęt, jednak mam pewne wątpliwości:

Instalacja sieciowa powinna być trochę bardziej zabezpieczona np. nałożone odpowiednie rurki gumowe lub termokurczliwe na miejsca lutowania.

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 27 sie 2009, 11:43

Co do tuningu:

1. W tosce montowano b. kiepskie tranzystory w przedwzmacniaczu. Warto je wymienić na współczesne niskoszumne - koszt prawie żaden poniżej 20gr/szt a znacznie lepsza jakość dźwięku. Tylko wcześniej dobrać je aby miały jednakowe wzmocnienie.

2. Wymieniłeś kondensatory w zasilaczu - warto wymienić też kondensatory separujące - te 1uF/50V - tamte na pewno utraciły część pojemności a współczesne LowESR będą się lepiej sprawować.

3. Ponadto można też zamontować układ zabezpieczający głośniki przed stukiem przy wyłączaniu (przekaźnik) - zwłaszcza wskazane po wymianie kondensatorów filtrujących na większe - szkoda tych nowych głośników.

P.S. Bardzo fajny amplitunerek - sam posiadam wersję 307

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 27 sie 2009, 19:02

bsw pisze:Wymieniłeś kondensatory w zasilaczu - warto wymienić też kondensatory separujące - te 1uF/50V - tamte na pewno utraciły część pojemności a współczesne LowESR będą się lepiej sprawować.
Wszystkie kondensatory elektrolityczne zostały wymienione, a sądząc po parametrach, jest to elektrolit.
bsw pisze:Ponadto można też zamontować układ zabezpieczający głośniki przed stukiem przy wyłączaniu (przekaźnik) - zwłaszcza wskazane po wymianie kondensatorów filtrujących na większe - szkoda tych nowych głośników.
Nie sądzę, żeby im się coś stało. Stare głośniki były sprawne, tylko uszkodzone mechanicznie.

JOLLY
-

Post autor: JOLLY » 31 sie 2009, 16:42

Mogłeś zastosować w torze audio kondensatory MKS np. WIMA zamiast elektrolitów.

ODPOWIEDZ