Tosca 303 - Trafko brumi
Tosca 303 - Trafko brumi
Witajcie.
W mojej Tosce 303 brumi transformator. Nie jest to spowodowane obciążeniem, brumi nawet bez obciążenia. Nie jest to typowe brumienie 50Hz, tylko ma wyższą częstotliwość. Jest na tyle głośne, że przeszkadza w nocnym słuchaniu. Czy da się to trafko naprawić, czy muszę kupić nowe?
W mojej Tosce 303 brumi transformator. Nie jest to spowodowane obciążeniem, brumi nawet bez obciążenia. Nie jest to typowe brumienie 50Hz, tylko ma wyższą częstotliwość. Jest na tyle głośne, że przeszkadza w nocnym słuchaniu. Czy da się to trafko naprawić, czy muszę kupić nowe?
Trafo było i jest porządnie poskręcane. Jak odłączyłem kolumny, to brumiło nadal, jednak ciszej. To sugeruje, że przy głośnym słuchaniu brumi jak cholera, tylko muzyka zagłusza. Kolumny mam 6-ohmowe, jednak pod 8-ohmowymi również brumi. Z amplitunerem nigdy nie było problemów, jest od nowości w jednej rodzinie, ma wymienione elektrolity na nowe o tych samych parametrach, a w zasilaczu 2x6800uF/50V. Czy przyczyna brumu leży w wadliwym transformatorze, czy w amplitunerze?
Kiedy był oryginalny, podwójny kondensator 2x4700uF/40V (zmierzone 2x5500uF) również brumiło. Mniej raczej nie będę dawać, żeby nie stracić dynamiki przy głośnym graniu. Z kolei do WS-442 włożyłem 2x10000uF zamiast w/w "dziwoląga" i nie ma efektów ubocznych. Mój dziadek też ma Toscę, poza przestrojeniem nie grzebana, a też mu trafo brumi...

Nie bardzo mi się chce rozkręcać radio...zobacz jak trafo zachowa się po odpięciu zasilacza/prostownika
Jak masz znajomego co przezwaja silniki, czy trafa, to weź ze sobą trafo i powiedz, żeby Ci je zalał lakierem, oni mają różne dobre lakiery, więc jeśli poleży w zalewie parę godzin/dzień, to powinna ona wniknąć wszędzie, no chyba że trafisz na zakład z próżnią, wtedy zalewanie trwa dosłownie moment.
Po zalaniu problem buczenia/brzęczenia powinien zniknąć.
Po zalaniu problem buczenia/brzęczenia powinien zniknąć.
Witam.
P.S. Jeśli chcesz to podeślę Ci takie trafo za koszta przesyłki. Z tego co pamiętam mam takie sprawne i tylko się marnuje.
Poszukam dzisiaj i podeślę PW.
[ Dodano: 2009-04-13, 12:25 ]
Znalazłem TS90/21 ale porównałem parametry techniczne i jedyne czym się różnią to na jednym z uzwojeń wtórnych zamiast 16V~ jest 17,8V~ myślę, że nie stanowi to problemu.
Wydajność prądowa oraz napięcie reszty uzwojeń są identyczne.
Gabaryty trafa też są te same.
Jak chcesz to odezwij się via PW.
Bo to nie wina rdzenia a luźnego uzwojenia.hmmm... Jest poskręcane na skraju wytrzymałości śrub.
P.S. Jeśli chcesz to podeślę Ci takie trafo za koszta przesyłki. Z tego co pamiętam mam takie sprawne i tylko się marnuje.
Poszukam dzisiaj i podeślę PW.
[ Dodano: 2009-04-13, 12:25 ]
Znalazłem TS90/21 ale porównałem parametry techniczne i jedyne czym się różnią to na jednym z uzwojeń wtórnych zamiast 16V~ jest 17,8V~ myślę, że nie stanowi to problemu.
Wydajność prądowa oraz napięcie reszty uzwojeń są identyczne.
Gabaryty trafa też są te same.
Jak chcesz to odezwij się via PW.