Witam!
Posiadam wyżej wymieniony telewizor, jednakże pojawił się problem. Telewizor się nie włącza. Sprawdziłem źródło zasilania sieciowego i jest w porządku, więc to coś wewnątrz TV. Po rozkręceniu okazało się, że bezpiecznik jest przepalony. Po wymianie na nowy natychmiast się przepalił, a to wg. mnie wskazuje na zwarcie w obwodzie. Po wstępnych oględzinach nie znalazłem nic na przewodach i płytce.
I tu zwracam się z prośbą o pomoc. Może ktoś z Was wie jak to rozwiązać tj. gdzie szukać, jakie elementy sprawdzać, co może tego być przyczyną?
W razie potrzeby zamieszczę zdjęcia.
Dodam, że elektroniką zajmuję się od niedawna. Lubię majsterkować, więc postaram się najpierw samemu sobie poradzić bez oddawania TV do serwisu.
Bardzo proszę o pomoc.
Problem z Dual DTV-DVD-1450-4
Ale wylutowałeś je przed pomiarem?WhiteFox pisze:Sprawdziłem diody i kilka z nich przewodzi w obie strony :(
Jeśli tak to wymień je... Najlepiej wszystkie, bo to są tanie diody i profilaktycznie nie zaszkodzi.
Sprawdź całą stronę pierwotną przetwornicy pod względem zwarć.
Masz schemat?
Opisz budowę strony pierwotnej przetwornicy - scalaki, tranzystory?
Jak nie ma zwarć, wkładaj diody i zobaczymy czy ruszy. Jak ruszy to sprawdź jakie napięcia masz po stronie wtórnej.
Oczywiście bezpiecznik wymień na nowy - tylko taki jak ma być.