Wieza SONY - przestrojenie
Wieza SONY - przestrojenie
Mam taka stara wieze jeszcze z gramofonem, ale tuner jest na stary zakres, jak ja przestroic, zeby grala na nowym zakresie?
Czasem jak sprzęt jest "modny" tzn. jak było go dużo sprzedane to pojawiają się opisy jak przestroić głowicę. Czyli zmienić kondensatory dostroić cewkami . Ale najczęściej jest to do sprzętu polskiego.
Więc najprościej jest przestroić konwerterem tylko pasmo będzie dzielone i trzeba przełączać zakresy przełącznikiem. Jak jest na pilota to można znaleśc jakiś sposób aby to przełączenie zrealizować z pilota . Np na fm1 jest pasmo 88-98 a na fm2 98-108. Zależy od rozwiązania i potrzeby klienta.
Pozdrawiam Sławek
Więc najprościej jest przestroić konwerterem tylko pasmo będzie dzielone i trzeba przełączać zakresy przełącznikiem. Jak jest na pilota to można znaleśc jakiś sposób aby to przełączenie zrealizować z pilota . Np na fm1 jest pasmo 88-98 a na fm2 98-108. Zależy od rozwiązania i potrzeby klienta.
Pozdrawiam Sławek
Witam.
Dobry opis przestrajania głowic UKF znajdziesz tu: http://www.elektronika.owg.pl/
Pozdrawiam.
Dobry opis przestrajania głowic UKF znajdziesz tu: http://www.elektronika.owg.pl/
Pozdrawiam.
Witam.
Jest jeszcze jedna metoda - wymiana głowicy. Jest jeden warunek: radio jest strojone napięciowo. Sprawdza się bardzo dobrze w sprzętach wysokiej jakości. Koszt takiej głowicy to 20-25 zł, jest wielkości połowy pudełka zapałek, ma trzy obwody strojone i jest bardzo czuła.
Stosowałem już kilka razy, zawsze z dobrym rezultatem.
Co najważniejsze: nie wymaga dodatkowego przełącznika podzakresów.
Pozdrawiam.
Jest jeszcze jedna metoda - wymiana głowicy. Jest jeden warunek: radio jest strojone napięciowo. Sprawdza się bardzo dobrze w sprzętach wysokiej jakości. Koszt takiej głowicy to 20-25 zł, jest wielkości połowy pudełka zapałek, ma trzy obwody strojone i jest bardzo czuła.
Stosowałem już kilka razy, zawsze z dobrym rezultatem.
Co najważniejsze: nie wymaga dodatkowego przełącznika podzakresów.
Pozdrawiam.