Objaw: próbkowanie przetwornicy.
Przetwornica na układzie UC3842 ale na moje oko za bardzo rozbudowana. Zasilanie UC3842 na pinach 5 i 7 jest ok 10V. Zwarcia na wyjściu nie widzę, obciążona żarówką lub nie obciążona zachowuje się tak samo. Opis w Serwisie Elektroniki można między bajki włożyć. Jakiś punkt zaczepienia?
SławeK
Medion 1772e lub ACER7276e
Zapomniałem dodać że pojemności standardowo wymienilem na nowe,
a na zasilaniu UC na jednym układzie było ok 14V a na innym nowym ok.10V ale to powinno wystarczyć do startu. Dioda na miernik jest dobra ale nie patrzylem oscyloskopem czy przed nią z trafa coś wychodzi. Napięcie 85V w czasie próbkowania lekko zażarza włókno żarówki.
Oby to nie było trafo choć to na szczęście nieczęsty przypadek.
SławeK
a na zasilaniu UC na jednym układzie było ok 14V a na innym nowym ok.10V ale to powinno wystarczyć do startu. Dioda na miernik jest dobra ale nie patrzylem oscyloskopem czy przed nią z trafa coś wychodzi. Napięcie 85V w czasie próbkowania lekko zażarza włókno żarówki.
Oby to nie było trafo choć to na szczęście nieczęsty przypadek.
SławeK
A odłączasz 85V na trafie wn, czy trafie przetwornicy? Po drodze jest jeszcze regulator B+ i może on zwiera. Poza tym często z tego napięcia jest robiona stabilizacja do przetwornicy zasilacza i odłączenie na trafie rozwala ten układ. Niestety nie pamiętam dokładnie tego monitora, ale schemat chyba znajdziesz w sieci. Jak nie to podaj emaila - chyba mam coś u siebie.
Pozdrawiam
Aber
Pozdrawiam
Aber
Zasilanie zwykle odpinam na trafie. Mam schemat z Serwisu Elektroniki Nr.10/2001. Jest tam niby opis ale do niczego się nie nadaje albo ja jestem na tyle ciemny. Zastanawiałem się nad zablokowaniem regulacji i puszczeniu jej w samopas na chwilę, oczywiście trochę przeciążoną by nie narobiła balaganu. Nie wiem co robi w niej AP3107 choć widać że ma coś wspólnego z regulacją napięcia. Słyszałem że lubi padać a nie można go dostać nigdzie. 85V ma wydajność opisaną na 0,15A, wysokie zasila 50V o wydojności 1A jak wynika ze schematu. Do myślenia dodaje że
nie pulsuje LED co przy tym że mimo próbkowania trochę enegii jednak daje.
SławeK
nie pulsuje LED co przy tym że mimo próbkowania trochę enegii jednak daje.
SławeK
AP3107 raczej steruje włączaniem przetwornicy, natomiast regulacja on-line odbywa sie przez LM341 z napiecia +50V przez transoptor. Niestety nie mam doświadczenia z tym AP, ale może mam jedną sztukę z wylutu (na pewno mam jedną płyte ACERA). Sprawdze. Może on wyłącza przetwornice bo czegoś mu brakuje? Sprawdź tranzystory Q705 i Q706 (może je odłącz?). Proponuję również spawdzić oscyloskopem zasilanie UC3842. Może działa jakieś zabezpieczenie wyłączające zasilanie tego układu. Ostatnio namęczyłem się z jakimś Proview, gdzie brak napięcia odchylania rozwalał układ regulacji na LM341 co powodowało wyłączanie zasilania na UC.
Tak przy okazji, może wiesz Medion 1772ie jaki to ACER? Mam takiego właście z wypaloną dziurą wielkości 5zł i nie wiem jak szły ścieżki. Przydałby się schemat lub zdjęcie.
Pozdrawiam
Aber
Tak przy okazji, może wiesz Medion 1772ie jaki to ACER? Mam takiego właście z wypaloną dziurą wielkości 5zł i nie wiem jak szły ścieżki. Przydałby się schemat lub zdjęcie.
Pozdrawiam
Aber