coraz slabiej dzialajace piloty

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
seg
Użytkownik

Post autor: seg » 19 cze 2006, 10:37

:???: ? ..oczywiście, że acetonem i nie ma co się krzywić. Zrobilem tak z kilkoma piotami i wszelką elektronikę niewrażliwą na aceton tak czyszczę. Aceton kupisz w każdym sklepie z farbami. Wystarczy techniczny, oby tylko nie mial w sobie nafty co u niektorych producentow sie zdarza, a co latwo da sie wykryc rozcierajac w palcach kropelke propanonu na probe. Tlusta pozostałośc i zapach nafty => szukaj dalej. Spirytus też sobie radzi, ale jest droższy. Nie ma co panikować to nie bwcz ani mechanika precyzyjna żeby dbać o "sterylność". Są minusy - obudowy pilotów często zamykane są na zatrzaski i jeżeli nie znasz ich rozmieszczenia w celu podważenia to już nie będą takie "ładne"

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 19 cze 2006, 16:55

Do otwierania pilotów polecam stare karty magnetyczne TP SA. Są o wiele bezpieczniejsze niż śrubokręty, zwłaszcza te precyzyjne.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 12 lip 2008, 11:17

Może po prostu dioda IRED się wypaliła? Można by spróbowac wymienic

[ Dodano: 2008-07-12, 12:21 ]
I jeszcze kiedyś mi się zdarzyło, że zasięg zesłabł nie przez pilota tylko okienko przed odbiornikiem w TV się zakurzyło.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 12 lip 2008, 14:32

Praktyka pokazuje, że po jakimś czasie na stykach gromadzi się brud (zostawia ślad na chusteczce) utrudniający kontakt, a pilot słabiej reaguje.
Moja procedura czyszczenia pilotów jest następująca:
• wyjmuję baterie
• odkręcam wszelkie śrubki i odstawiam w bezpieczne miejsce
• ostrożnie oddzielam połówki uważając na zatrzaski
• wyjmuję klawiaturę
• przecieram styki papierem toaletowym/papierową chusteczką i przemywam czystym "etanolem 95%" :mrgreen:
• wkładam resztę do umywalki i myję w gorącej wodzie spryskując środkiem z lidla "W5 środek usuwający tłuszcz"
• płuczę i suszę suszarką (by szybko wysuszyć w zakamarkach)
• składam pilota i wkładam baterie. Pilot jest jak nowy i znacznie lepiej reaguje na wciskanie klawiszy.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 12 lip 2008, 14:54

Podobny problem miałem kiedyś z niniwieżą SAMSUNG'a. Okazało się, że winne były zimne luty pod odbiornikiem IR.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 12 lip 2008, 15:10

Czyszczenie na 100% pomoże. Miałem tak kiedyś z pilotem od tunera SAT. Pilot coraz gorzej chodził klawisze prawie wogóle nie reagowały. Po wyczyszczeniu wszystkiego w spirytusie śmiga jak nowy, nawet na starych bateriach.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 12 lip 2008, 15:13

Wymień diodę IRED. Przed chwilą zrobiłem to w swoim pilocie i zasięg się poprawił (chyba że to wina zmiany położenia diody przy lutowaniu). NIE MAM POJĘCIA CZY TO PRAWDA ale mi to wygląda w ten sposób, że producenci aby zapewnic duży zasięg (ale tylko na początku) włączają w szereg z diodą zbyt mały rezystor ograniczający prąd. Dioda byłaby wtedy przeciążana impulsami o dużym prądzie z kondensatora elektrolitycznego.

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 14 lip 2008, 18:10

Ja miałem podobny problem ale wymieniłem diode IR i wyczyściłem płytke zwykłym denaturatem i działał. :mrgreen:

energia
-

Post autor: energia » 22 lip 2008, 10:48

...wymien rezonator kwarcowy w pilocie. Najprawdopodobniej rezonator nie wzbudza drgan o odpowiedniej czestotliwosci. Czestotliwosc jest tylko zblizona a przez to i telewizor slabo reaguje.

Napisz potem jakie byly efekty naprawy

Pozdrawiam.

P.S. Nie uzywam polskich ogonkow. Wybaczcie.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 22 lip 2008, 20:49

A nikt nie wpadł na to, że mogą być gumki wytarte? Jeśli tak - kup sobie zestaw naprawczy (gumki + silikon) i podklej. Jeśli będą zawadzać to będziesz musiał podciąć jakąś żyletką i dopiero podkleić. Ale w 99% nie potrzeba.

Oczywiście jeśli powodem słabego działania są gumki. Charakterystyczny objaw - niektóre klawisze (mało używane) działają dobrze, niektóre trzeba na siłę wciskać.

maxzwp
-

Post autor: maxzwp » 26 lip 2008, 8:38

Miałem podobny problem. Zasięg spadł na łeb na szyję. Nowo zakupiony pilot nie pomógł na długo. Przyczyną okazał się kurz na filtrze... telewizora. Nikt nie wpadł na to, że sygnał musi nie tylko wyjść z nadajnika ale i wejść do odbiornika? W telewizorze zbiera się wredny czarny kurz. Usunięcie go z szybki i odbiornika w TV "naprawiło" stary pilot. Teraz mogę nim zmieniać kanały z końca pokoju (zasięg prawie taki sam jak 5 lat temu :) )

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 31 lip 2008, 20:46

maxzwp pisze:Zasięg spadł na łeb na szyję. Nowo zakupiony pilot nie pomógł na długo. Przyczyną okazał się kurz na filtrze... telewizora. Nikt nie wpadł na to, że sygnał musi nie tylko wyjść z nadajnika ale i wejść do odbiornika? W telewizorze zbiera się wredny czarny kurz. Usunięcie go z szybki i odbiornika w TV "naprawiło" stary pilot.
Wpadł, wpadł... :cool:
michalstec1 pisze: jeszcze kiedyś mi się zdarzyło, że zasięg zesłabł nie przez pilota tylko okienko przed odbiornikiem w TV się zakurzyło.

energia
-

Post autor: energia » 01 sie 2008, 15:35

...czy jeszcze coś??? W efekcie końcowym może taniej wyjdzie zakupić nowy pilot? :lol:

Pzdr

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 01 sie 2008, 20:27

Taniej nie taniej, ale nie ma przyjemności, że się samemu naprawiło. :mrgreen:
Poza tym odbiornik w TV i tak pasuje przeczyścić.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 mar 2009, 17:09

Witam , trochę odkopuje temat , ale chciałem się tez podzielić
Odnośnie czyszczenia pilota, to ja go umyłem w gorącej wodzie używając do tego mydła w płynie, jest "agresywniejsze" od tego w postaci stałej -usuwasz zbędny tłuszcz który się gromadzi w gumkach jak i na płytce . Myjąc gumkę należny starannie wymyć miejsca przy stykach grafitowych [ ja to uczyniłem pomagając sobie szczoteczką ] . Dobrze umyte części nie trzeba wycierać gdyż woda się "z perla" i wystarczy mocniej dmuchnąć i jest suche :mrgreen:
Pilot działa jak nowy :cool:
Częste trzymanie w reku pilota , sprzyja zatłuszczaniu pilota - co zaś pogarsza komfort "idei pilota" :twisted:

ps: samo wycieranie pilota chusteczką poprawia komfort na około tydzień-miesiąc (w zależności od intensywności używania )

ODPOWIEDZ