Witam!
Dostałem telewizor od pewnego gościa Clatronic model: CTV 314 VT/S i wyszła dosyć trudna sytuacja.
No więc jest kłopot z przetwornicą. Po włączeniu do sieci natychmiast zostaje spalony bezpiecznik.
Te części, które można sprawdzić (głownie rezystory, diody) są w porządku. Pozostał jeszcze tranzystor BUK 455 600B, którego nie jestem w stanie sprawdzić, ponieważ jest to tranzystor typu Mos-n-fet-e. Pozostaje mi go wymienić a dla pewności także i układ TDA 4605-3. Niestety dostęp do części jest u mnie bardzo ograniczony. Chodzi mi oto, iż nie mam żadnej pewności, że jak kupię te części to przetwornica ruszy a najgorsze jest to ze boję się o i spalenie. Bo części zawsze się przydadzą, ale jak już się je spali no to koniec strata pieniędzy.
Może ktoś z Was miał podobny przypadek i czy można by jeszcze coś sprawdzić?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
Tomek
Clatronic CTV 314 VT/S
Niestety prawie każda naprawa niesie za sobą pewne ryzyko strat. Wymień tranzystor i scalak, wymień elektrolity w przetwornicy (zwróć uwagę na te które są na 105 stopni) sprawdż wszystkie półrzewodnikowe elementy przetwornicy. Odepnij gałąź zasilania trafopowielacza z tranzystorem linii (115-120V) i przyłącz w to miejsce żarówkę 60W/220V.
Jak żarówka zaświeci to masz przetwornicę sprawną.
Jak żarówka zaświeci to masz przetwornicę sprawną.
Przy paleniu bezpiecznika należy również sprawdzić następujące elementy: kondensator przed mostkiem prostowniczym , mostek (lub diody), oraz pozystor. Proponuje wymontować tranzystor z przetwornicy. Włączyć zasilanie i posprawdzać napięcia oraz przebieg wyjściowy na układzie TDA. Po takiej próbie nie zapominaj o rozładowaniu kondensatora w zasilaczu, nigdy bezpośrednio, zawsze przez jakiś rezystor kilka kom.
Pozdrawiam.packetm
Pozdrawiam.packetm