Fonia do TV
Fonia do TV
Poszukuję czegoś do odbioru fonii telewizyjnej. Wystarczy na zakresie VHF. Mam przywieziony z USA malutki telewizorek LCD Citizen ST 755. Niestety, pracuje w systemie PAL-B/G, więc nie mam głosu. Ktoś zna sposób na rozwiązanie problemu?
Problemem jest to, że fonia RYMI pobiera ponad 50 mA prądu, a ten mój telewizorek zasilany jest z 3 ogniw AA. Obawiam się, że za długo wtedy nie popracuje...
Ponadto wykonany jest w technologii SMD, (nie mam schematu!) więc ingerowanie w cokolwiek jest wyjątkowo kłopotliwe. Skłaniał bym się prędzej ku rozwiązaniu, polegającym na postawieniu obok dodatkowego, niezależnego odbiornika fonii, nawet tylko w paśmie VHF.
Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie takiego odbiornika?
Ponadto wykonany jest w technologii SMD, (nie mam schematu!) więc ingerowanie w cokolwiek jest wyjątkowo kłopotliwe. Skłaniał bym się prędzej ku rozwiązaniu, polegającym na postawieniu obok dodatkowego, niezależnego odbiornika fonii, nawet tylko w paśmie VHF.
Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie takiego odbiornika?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 10:20 przez Koleszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Projekt takiego odbiornika był przedstawiony w EdW. Sam przymierzam się do zbudowania czegoś takiego. Chodzi o podłączenie do głowicy z TV układu przemiany do 10,7MHz a dalej podłaczenie tego do toru p. cz. tunera np T3015. Jak jesteś zainteresowany to mogę szerzej opisać.Koleszek pisze:Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie takiego odbiornika?