Rozciągnięty obraz w telewizorze.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
ziomuś

Rozciągnięty obraz w telewizorze.

Post autor: ziomuś » 13 lis 2004, 11:03

Mam telewizor i obraz był rozciągnięty w pionie. Oddałem go do naprawy i było dobrze. Później rozciągnął mi się w poziomie. Co to może być ?? Jakie są tego przyczyny?
Druga sprawa to kolory są przesycone w telewizorze. Telewizor jest już stary i nie wiem czy wogóle był w naprawie z tego powidu(bo to mojej babci) I co to może być ?
Trzecia sprawa to jak zrobić telegazete też w telewizorze? Bo z tego co słyszałem to się kupuje jakąś układ i sie montuje. Trudne to jest ? I czy taki układ jest drogi? Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 paź 2007, 18:37

Witam! Może tym razem ktoś pomoże :roll:
Ja mam ten sam problem z tym, że u mnie obraz rozciągnął się w poziomie. Czy to jest problem z układem odchylania?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2007, 7:55

Co do rozciągniętego obrazu to często wystarczy regulacja potencjometrami montażowymi znajdującymi się na głównej płycie TV. Tu jednak zalecał bym ostrożność, gdyż istnieje możliwość porażenia wysokim napięciem jak również dalszego rozregulowania telewizora. Trzeba wiedzieć które potencjometry do czego służą. Prawdopodobnie i przesycone kolory można w ten sposób wyregulować. Natomiast co do montażu telegazety jeśli jest to stary i wyeksploatowany TV to może być to nieopłacalne. Może być potrzebny dodatkowy pilot do telegazety lub pilot uniwersalny, który obsłuży telegazetę i telewizor. Kiedyś były dostępne moduły zdalnego sterowania do TV z pilotem, a także telegazetą. Nie wiem jednak czy są one w chwili obecnej dostępne. Dobrze było by się zaopatrzyć w schemat telewizora i tu nie wystarczy sam model, najczęściej potrzeby jest numer chassis czyli płyty głównej telewizora.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 02 paź 2007, 9:42

Dziękuje KrzysiekK
Mam jeszcze takie pytanie. chodzi oto, że pogrzebałem troche w elektrodzie i znalazłem w 9 przypadkach na 10 zalecają wymianę kondensatrów w okolicy układu odchylania i w okolicy HOTa. Niestety nie wiem który tranzystor to HOT ( bo chyba to jest tranzystor?).
Musze jeszcze raz sprawdzić zimne luty bo wczoraj na 2 minuty obraz znów wskoczył ( a dawno mu sie to nie zdarzyło).

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 paź 2007, 11:14

HOT -(Horizontal Output Transistor) tranzystor odchylania poziomego.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2007, 12:13

Do zlokalizowania tranzystora HOT dobrze mieć schemat naprawianego TV, chyba ze ma się pewne doświadczenie i zlokalizuje się go "na oko".

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 paź 2007, 19:10

Zwykle jest to tranzystor na radiatorze w bliskiej okolicy trafopowielacza. Możliwe oznaczenia: BU508D, 2SC2529, 2SC2515. Jeśli przekątna kineskopu jest większa niż 12 cali to jest to tranzystor w obudowie TOP3 - zatem dość duży element.

ODPOWIEDZ