Dziwne działanie magnetowidu JVC

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
RAIN
-
Kontakt:

Dziwne działanie magnetowidu JVC

Post autor: RAIN » 13 wrz 2007, 14:53

Witam! Dostałem ostatnio magnetowid JVC "z odrzutu". Działa w nim wszystko... oprócz odtwarzania kaset. Na ekranie pojawia się niebieskie tło z poszarpanymi brzegami z lewej i prawej strony kineskopu. Najdziwniejsze jest to, że na przewijaniu obraz widać idealnie! (W czasie pauzy też pojawia się niebieskie tło) Próbowałem czyścić głowicę alkoholem, ale nie odniosło to skutku.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 14 wrz 2007, 6:20

Problem może tkwić nie w zabrudzeniu głowicy, ale w doleganiu taśmy do niej. Możliwe jest też, że prędkość obrotowa głowicy jest nieprawidłowa. Ale to sa tylko moje domysły. Błędnie może działać też logika sterująca.

RAIN
-
Kontakt:

Post autor: RAIN » 14 wrz 2007, 13:32

Też o tym myślałem, tylko jak to naprawić... :( Jak myślicie, przerobić na części czy walczyć?

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 17 wrz 2007, 8:58

Jeśli to zestaw prowadnic, to myślę, że nie jest to warte naprawy. Części zastępcze są drogie, a czasem trudno to zestroić (nawet dobry serwis RTV nie mógł tego zrobić w moim JVC). Prowadnice możesz sprawdzić, delikatnie dociskając je palcami. Jeśli to ich wina, obraz powinien się poprawić. Jeśli będzie, ale z błędami, może to znaczyć, że nie padła głowica wizyjna. Ja bym tu szukał problemu. Jest jeszcze jedna głowica, która odczytuje sygnał służący do synchronizacji. Może ona jest padnięta. Jeśli tak, ją warto jeszcze wymienić ;-)

RAIN
-
Kontakt:

Post autor: RAIN » 17 wrz 2007, 13:49

Sprawdziłem prowadnice, efekt ten sam. Mój ojciec zauważył, że w miejscu gdzie odczytywane są klatki (małe szparki na obracającej się części) jest pełno zadrapań, jakby ktoś dziubał śrubokrętem, poza tym jakieś druciki (wyglądają na cewki) są poszarpane. Myślę, że to o to chodzi. Ja tam się poddaję, wideo mam, myślałem tylko o sprzedaży sprawnego magnetowidu. Jest już rozebrany i "wydłubuję" wszystkie użyteczne części.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 wrz 2007, 17:33

Jest już rozebrany i "wydłubuję" wszystkie użyteczne części.
A szkoda. Trzeba było zrobić (o ile masz możliwość) fotkę tych uszkodzonych cewek, lub podejrzanego fragmentu mechanizmu, a wtedy być może coś udało by się zaradzić. Inna sprawa to to iż w wielu wypadkach koszt naprawy przewyższa wartość naprawianego urządzenia - szczególnie jeśli jest ono naprawiane w serwisie.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 18 wrz 2007, 6:27

Te obracające się części to prawdopodobnie głowica wizyjna. Jeśli jest porysowana, to znaczy, że prawdopodobnie jest uszkodzona. Nie wiem, jaka to głowica, ale koszt z pewnością przekroczy 50 zł.

ODPOWIEDZ