połowa monitora

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Nieznajomy
-

połowa monitora

Post autor: Nieznajomy » 17 sie 2007, 9:14

Mam właśnie taki problem. Mój monitor firmy CTX po ok. 15 min. pracy przestaje wyświetlać połowę obrazu. Wcześniej pomagało lekkie stuknięcie obiema rękami w jego boki, ale ostatnio gdy to zrobiłem znikł cały obraz i teraz muszę używać starego 14-calowego monitorka zamiast 17-calowego. Wyłącza się tylko jeśli jest założona obudowa, kiedy ją zdjąłem połówka ekranu znikła tylko raz a dalej chodziło bez zastrzeżeń. Jak dla mnie są to chyba objawy przegrzania, ale nie mogę zrozumieć jak można temu zaradzić, przecież nie zdejmę tyłu na stałe, bo się ktoś jeszcze porazi prądem. Inne monitory mogą chodzić nawet 7-8 lat (mój kolega ma taki), a ten ma zaledwie 4 lata. proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 17 sie 2007, 13:10

Jeśli uderzenia "pomagały" i przywracały go do porządku to ja bym na pierwszy ogień zrobił porządek z zimnymi lutami na płycie głównej, bo mi to właśnie wygląda na to.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 17 sie 2007, 23:59

I jeszcze jeżeli jest w środku zakurzone to należy poodkurzać, czasem potrafi pomóc i nie tyczy się to tylko monitorów.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 sie 2007, 9:34

Radzę również, zrobić z tymi zimnymi lutami porządek jak najszybciej.
Mam w piwnicy monitorek Highscreen który po paru takich "razach" stracił poprawny obraz już chyba na zawsze. W wyniku zimnych lutów na HOT i trafopowielaczu, ten ostatni element uległ uszkodzeniu przez przepięcia. A w obecnej sytuacji jego wymiana jest mocno nieopłacalna.

ODPOWIEDZ