Brak kolorów w telewizorze
Brak kolorów w telewizorze
Witam,
Mam wielką prośbę do kolegów. W telewizorze PHILIPS 38KE1102/22B zniknął mi kolor. Obraz jest czarno-biały. Czy mógłby mi ktoś z Was pomóc jak dojść co się stało. Jestem elektronikiem, ale nie bardzo mogę znalezć przyczynę.
Dziękuję
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-28, 20:49 ]
Aha, dodam że telewizor kupiłem od gościa, który przywiózł go z Niemiec.
Pozdrawiam
M
Mam wielką prośbę do kolegów. W telewizorze PHILIPS 38KE1102/22B zniknął mi kolor. Obraz jest czarno-biały. Czy mógłby mi ktoś z Was pomóc jak dojść co się stało. Jestem elektronikiem, ale nie bardzo mogę znalezć przyczynę.
Dziękuję
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-28, 20:49 ]
Aha, dodam że telewizor kupiłem od gościa, który przywiózł go z Niemiec.
Pozdrawiam
M
- przemotronik
- Użytkownik
A nie ma tam w menu opcji na przełączenie w tryb PAL?
Czy jak podajesz sygnał AV to też nie ma koloru?
Czy czasem nie siedzi tam dekoder PAL TDA4555? Jeśli tak to sprawdź jego zasilanie i czy nie ma zimnych lutów.
P.S. Jest to Chassis CP90 (TV 14"?)
[ Dodano: 2007-07-30, 11:01 ]
A tak poza tym to:
Jak myślisz? Co Twoim zdaniem wysiadło u Ciebie w TV?
Czy czasem nie siedzi tam dekoder PAL TDA4555? Jeśli tak to sprawdź jego zasilanie i czy nie ma zimnych lutów.
[ Dodano: 2007-07-30, 11:01 ]
Daruj sobie takie wypowiedzi, bo nie wniosła ona nic. Bez urazy, ale sam zobacz co napisałeś do tematu...przemotronik pisze:Witam!
Trochę pomocny może być schemat ideowy telewizora, próbowałeś szukać w internecie :?:
Dodam, że u mnie w telewizorze wysiadł tylko... kanał koloru niebieskiego. Natomiast pozostałe są całe i zdrowe.
A tak poza tym to:
Witam,MiW pisze:A działał Ci kiedyś ten kolor (w Polsce)?
Tak, działał. Gdy włączyłem następnego dnia telewizor to myslałem, że antena nie łączy bo sniezyło i obraz był czarno-biały. Ale jak dam na wyszukiwanie to znajduje obraz z głosem, ale niestety czaro-biały.
Pozdrawiam
Marko
[ Dodano: 2007-08-07, 00:15 ]
Hej,End pisze:A nie ma tam w menu opcji na przełączenie w tryb PAL?
[ Dodano: 2007-07-30, 11:01 ]Daruj sobie takie wypowiedzi, bo nie wniosła ona nic. Bez urazy, ale sam zobacz co napisałeś do tematu...przemotronik pisze:Witam!
Trochę pomocny może być schemat ideowy telewizora, próbowałeś szukać w internecie![]()
Dodam, że u mnie w telewizorze wysiadł tylko... kanał koloru niebieskiego. Natomiast pozostałe są całe i zdrowe.
A tak poza tym to:
Jak podaję sygnał Av to też jest obraz cxarno-biały.
Nie wiem jaki siedzi tam dekoder, muszę jutro zobaczyć. Czy jest on na płytce przy kineskopie, czy na płycie głównej?
Jakie powinny być napięcia na poszczególnych nózkach?
Dziękuję za rady.
Pozdrawiam
Marko
[ Dodano: 2007-08-07, 00:18 ]
Witam,Gutek pisze:JEzeli dwa kolory z RGB działają to pewno na nie jest trzaśnięty dekoder PAL płytce kineskopu albo zimny lut albo tranzystor mocy albo cokół kineskop wysunięty .
Tak jak pisałem wczesniej jest tylko obraz czarno-biały.
Cokół nie jest wysunięty. Nikt go nie ruszał, a telewizor na drugi dzień sam przestał prawidłowo odbierać.
A jaki tranzystor masz na mysli? Gdzie on się znajduje?
Dziękuję i pozdrawiam
Marko
-
ZbeeGin
Zwykle na płytce kineskopu jest końcowy wzmacniacz wizji. Jednak jestem przekonany, że to nie wzmacniacz wizji bo obraz jest czarno-biały zatem wszystkie działa/wzmacniacze pracują, tylko że tak samo.Marko P pisze:Dziękuję za poradę. A gdzie on się znajduje i jaki może mieć symbol?
Wina leży w dekoderze koloru: rezonator kwarcowy, trymer, potencjometr, matryca R-Y/B-Y/G-Y...
W TV jest eurozłącze? Masz jakiś DVD który może dostarczyć czystego sygnału RGB (nie S-Video ani Composite)?