Sony CDP-590

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Sony CDP-590

Post autor: Doc Brown » 30 cze 2007, 22:22

Witam
Tak jak w temacie, mój odtwarzacz Sony CDP-590 gubi ścieżkę, czyściłem już soczewkę lasera, ale nic to nie dało, to się dzieje niezależnie od tego, czy odtwarzana płyta jest w dobrym stanie, czy też posiada rysy, czy ktoś wie co może być powodem takiego dziwnego zachowania ? Odtwarzacz odtwarza normalnie, nagle wraca kilka sekund w tył, czasem zdaża się, że przeskakuje kilka sekund w przód, wie ktoś, dlaczego tak się dzieje, oraz jak wyeliminować ten efekt ?
Bardzo proszę, o pomoc w tej sprawie, gdyż zależy mi na tym, by ten odtwarzacz funkcjonował normalnie, ponieważ jest to Sony, sprzęt z gatunku wysokiej klasy, dobrze grający i profesjonalny :mrgreen:

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 01 lip 2007, 7:58

Spróbuj sprawdzić sanki po których porusza się laser. Może trzeba je trochę przesmarować. I drugie co mi przychodzi do głowy to sprawdź ułożenie przewodów które idą do lasera i silnika czy przypadkiem gdzieś nie stawiają oporu. Kiedyś taka miałem w swoim cd soniacza CDP M26 problem był podobny.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 lip 2007, 8:32

Tak jak wspomniał kris74 problem może leżeć w mechanice. Podobną usterkę miałem w odtwarzaczu Fonica CDF004, a tam problemem były już "suche" sanki. Jednak bardziej prawdopodobne jest zatarcie silnika SLED MOTOR (poruszający optyką) lub drobny opiłek w trybach tego silnika. Sprawdź także - delikatnie!! - czy soczewka lasera porusza się we wszystkie strony bez wyraźnych oporów. Tam też mogło coś wpaść (częsty przypadek w Philipsach CDM/VAM).

Uszkodzenia elektronicznego też nie można wykluczyć. A powodów może być dwa: zużyty laser (niska emisja) lub nieco nadpalona od spodu plastikowa soczewka, co nie pozwala na prawidłową pracę układu fotodiod; albo z powodów starzenia się sprzętu (tu: potencjometr) układ korekcji położenia jest nieco rozregulowany.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 01 lip 2007, 13:59

Czy jeśli to wina rozregulowania układu, to da się to podregulować ??
Odtwarzacz odtwarza z bardzo dobrą jakością, tylko jak już wyżej wspominałem problemem jest gubienie ścieżki :sad:

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 01 lip 2007, 16:02

Doc Brown pisze:Czy jeśli to wina rozregulowania układu, to da się to podregulować ??
Tak, przy laserze jest potencjometr "Focus".

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 lip 2007, 16:38

mathieiov pisze:Tak, przy laserze jest potencjometr "Focus".
Proszę nie wprowadzać w błąd.

Przy laserze jest regulacja stopnia sprzężenia zwrotnego potrzebna układowi APO do korekty mocy lasera. Jak laser się zużywa, bądź fotodioda to regulacja wymusza większą moc - lecz traci na tym sam laser, w drastycznym stopniu spada jego emisja.
Doc Brown pisze:Czy jeśli to wina rozregulowania układu, to da się to podregulować ??
Owszem, da się. Tylko trzeba na płycie poszukać potencjometru oznaczonego przez TE (Tracking Error). Niestety w najnowszych - zwłaszcza tanich - konstrukcjach zaimplementowano układy automatycznej korekcji tych parametrów i tam nic nie zdziałasz.
Chcesz wiedzieć więcej zajrzyj tutaj: http://repairfaq.ece.drexel.edu/sam/cdfaq.htm
Doc Brown pisze:Odtwarzacz odtwarza z bardzo dobrą jakością, tylko jak już wyżej wspominałem problemem jest gubienie ścieżki
W odtwarzaczu jest laser SONY? Jaki to model lasera: KSS-210X, KSS-213, KSS-440? Czy na płytach CD-R zwłaszcza o ciemnej powłoce (np. Verbatim Blue Azo) częściej przeskakuje?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 03 lip 2007, 19:38

Już po problemie, gra normalnie, nie gubi scieżek, odtwarzacz upadł mi z wysokości około 20cm, całe szczęście, że się nie uszkodził, podłączam go do sprzętu, odpalam gra normalnie, nie przeskakuje, czasem takie upadki potrafią pomóc :mrgreen:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 03 lip 2007, 22:14

Profesjonalna naprawa :mrgreen: To od teraz do klientów będę chodził z młotkiem, a nie z walizeczką pełną wszelkiego rodzaju narzędzi i popularnych części.

Temat zamykamy?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 lip 2007, 8:09

Pamiętam jakiś poradnik z lat 90, dla osób naprawiających sprzęt RTV. Autor poradnika zalecał przez rozpoczęciem faktycznej naprawy, poruszanie elementami elektronicznymi naprawianego urządzenia i... delikatne opukiwanie tych elementów młoteczkiem wykonanym z ołówka i gumki do mazania, celem ewentualnego zdiagnozowania usterki. Więc może warto zestaw swoich narzędzi elektronicznych wyposażyć w mały młotek ?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 18 lip 2007, 1:45

Nie zamykamy, bo nie wiem na jak długo mu pomogło, nie mam pojęcia, jakim cudem upadek go wyleczył :mrgreen:

ODPOWIEDZ