Mam problem, mianowicie co jakiś czas nie chce oddać kasety np po zostawieniu jej na noc , silnik za to odpowiedzialny jest"martwy". Po zdjeciu obudowy i przekreceniu ślimaka tego silniczka o jeden obrót lub mniej słychać jak "zaskoczy" (zapadka umieszczona od góry) .
Od tej pory magnetowid działa bezbłednie pare tygodni
aż do następnego razu...
Dokładnie ma oczyszczony przełacznik funkcji i ustawioną mechanike
wiem że tego typu usterka jest dość częsta w tym typie. Sugerowano mi też wymianę jednego z kół labiryntowych, lecz chyba nie oto chodzi
Sanyo 5100
przełacznik mode switch jest bardzo trudno dostępny w handlu,ale jest zyszczony i dobrze kontaktuje wymienię jednak pasek choć ten wyglada całkiem dobrze. w vcrach tej serii trafiaja się dość często paski
tak rozciągniete że same spadają .
Przypominam że w chwili gdy naciskam EJECT na silnik nie przychodzi żadne napięcie - jedyny związek z paskiem może mieć tylko wtedy gdy naciskam STOP mechanizm pod wpływem trochę luznieszego paska nie ustawia się dokładnie w pozycji stop a tym samym mode switch nie stoi "elektrycznie"w pozycji pozwalającej na zasilenie silnika mechaniki.
No tak! tym bardziej iż podczas wycofywania na pozycję STOP na samym końcy procesu echanika przez moment pracuje z wiekszym obciążeniem pmogącum powodować poślizg.
Dzięki za Twoją pomocą wyjaśniłem sobie przyczynę ! teraż jestem pewien że wymiana paska zlikwiduje problem
pzdr

tak rozciągniete że same spadają .
Przypominam że w chwili gdy naciskam EJECT na silnik nie przychodzi żadne napięcie - jedyny związek z paskiem może mieć tylko wtedy gdy naciskam STOP mechanizm pod wpływem trochę luznieszego paska nie ustawia się dokładnie w pozycji stop a tym samym mode switch nie stoi "elektrycznie"w pozycji pozwalającej na zasilenie silnika mechaniki.
No tak! tym bardziej iż podczas wycofywania na pozycję STOP na samym końcy procesu echanika przez moment pracuje z wiekszym obciążeniem pmogącum powodować poślizg.
Dzięki za Twoją pomocą wyjaśniłem sobie przyczynę ! teraż jestem pewien że wymiana paska zlikwiduje problem
pzdr